Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbesparingar ska ge mer resurser till klassrummen

När skolan ska spara får öppna förskolan, förvaltningskontoret och kulturskolan betala. Även särskolan ska ses över, men det blir inga "dramatiska effektiviseringar", lovar barn- och skolnämndens ordförande Olle Jansson (S).

Annons

Barn- och skolnämnden har ett sparbeting på 2,2 miljoner under nästa år. Samtidigt har nämnden att följa sin skolutvecklingsplan, som slår fast att fokus ska ligga på kärnverksamheten.

– Vi är en prioriteringsbransch, och vi har sagt att vi ska prioritera mer resurser till klassrummen. Vi sänker ingen peng till enheterna i grundskola och förskola, och då måste vi hitta lite effektiviseringar på annat håll. Men det är inga dramatiska effektiviseringar, och vi kan hålla en bra kvalitet på verksamheten, säger Olle Jansson (S), kommunalråd och ordförande i barn- och skolnämnden.

En halv miljon ska sparas på öppna förskolan, exakt hur är inte bestämt.

– Det kan bli något minskade öppettider, så kan det bli, säger Olle Jansson.

Även förvaltningskontoret ska spara in en halv miljon, motsvarande en tjänst.

– Det behöver inte vara en individ, utan det gäller att effektivisera arbetet. En del av det som görs på vårt kontor kan göras till exempel på kommunens kontaktcenter. Vi har ett beslut i kommunfullmäktige om att effektivisera kontoret, och vi väntar en genomlysningsrapport i dagarna, säger Olle Jansson.

Även särskolan ska ses över så att en miljon kronor kan sparas in den vägen.

– Där kan jag faktiskt inte säga hur det ska se ut. Men dels är det färre som går i särskolan nu, och dels tror jag att vi har fem olika nivågrupperingar. Vi ska se över det och samtidigt titta på pengen, säger Olle Jansson.

Till sist ska Kulturskolan bidra med 200 000 kronor.

– Det kan bli lite högre instrumentavgift, men eftersom det är ganska många platser totalt så är det inga gigantiska höjningar per individ.