Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan i Norrtälje kommun rasar i lista

I Lärarförbundets årliga mätning Bästa skolkommun har Norrtälje kommun sjunkit från 243:e till 277:e plats.

Den största orsaken till tappet beror på att mätningen är baserad på 2012 års avgångsbetyg för niorna. Det året sjönk betygen kraftigt och därmed också andelen godkända till gymnasiet. Betygen i år är högre vilket innebär att kommunen kommer att placera sig bättre i nästa ranking.

I mätningen placerar sig kommunerna högt eller lågt beroende på vilka resurser man ger till undervisning, antalet utbildade lärare, löner och hur övergången till högskolan ser ut. Lärarförbundet tittar också på hur kommunen är som avtalspart. Där har Norrtälje kommun sjunkit.

– Jag blir lite förvånad, säger Anett Hallsten, som är ordförande för Lärarförbundet i Norrtälje kommun. – Jag har stort förtroende för dem jag möter som avtalspart, förvaltning och kommundirektör. Det kan handla om vad medlemmarna i lokalavdelningarna har för relation till rektor. Jag måste analysera och se vad vi eventuellt behöver stärka upp.

Det mest positiva är att lönerna har höjts. Kommunen har gjort en lönesatsning på förskollärare, speciallärare och specialpedagoger. Norrtälje kommun har också klättrat när det gäller resurser. Resultatet baseras på kostnaden per elev i förskola och grundskola exklusive lokaler och Norrtälje ligger nära Piteå som är den kommun som toppar mätningen i år.

Är mer resurser alltid lösningen?

Vad ska kommunen göra för att förbättra sig?

– Det beror på vad du gör med dem, säger Anett Hallsten.

– Man måste tänka på att höja lönen. Vi ligger lågt i länet och har stora pensionsavgångar framför oss. Inom en tioårsperiod är en tredjedel av alla lärare borta. Kommunen måste också titta på arbetsbelastningen och om lärarna gör rätt saker. Resurserna ska användas till undervisning så att vi kan höja elevernas meritvärde.

Göran Pettersson (M), ordförande i barn- och skolnämnden, är inte förvånad över Norrtäljes placering.

– Jag ser resultatet som odramatiskt. När det gäller resultaten är det förra årets siffror. Nästa år kommer vi att placera oss högre, säger han.

Han anser också att kommunen ligger bra till när det gäller resurser.

– Tyvärr får förvaltningen inte använda resurserna på det sätt de vill eftersom politiken har bestämt att de små skolorna som tar resurser ska vara kvar.

Olle Jansson (S) som är andre vice ordförande i nämnden kommenterar mätningen på NT:s skolblogg: Mycket arbete återstår för att sätta Norrtälje kommun på skolkartan. Hoppas det arbete som nu påbörjats över partigränser ger skolan det utrymme som den så väl behöver i vår kommun.

Bästa skolkommun 2013

Piteå kommun placerar sig i topp.

Lärarförbundets ranking är baserad på 14 kriterier. Norrtälje kommuns placering inom parentes. Ju lägre desto bättre.

Mätningen är till största del gjord utifrån läget hösten 2012. Kostnader är för kalenderåret 2012 och utbildningsresultaten vårterminen 2012.

1. Resurser (90)

2. Utbildade lärare (238)

3. Lärartäthet (232)

4. Friska lärare (267)

5. Lön (51)

6. Avtalspart (204)

7. Andel förskola (81)

8. Meritvärde åk 9 (232)

9. Meritvärde Salsa (177)

10. Andelen G (217)

11. Andel G Salsa (200)

12. Avslutat gymnasiet inom fyra år (250)

13. Högskolebehörighet (210)

14. Övergång till högskola (228)

Källa: Lärarförbundet