Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan förtjänar bättre

Stora neddragningar på skolan slår hårt mot en redan pressad lärarkår. Lärarförbundet i Norrtälje protesterar utanför kommunfullmäktige. Artiklarna och inläggen om situationen i skolan avlöser varandra.

Anmäl text- och faktafel

När Socialdemokraterna då visar att det finns alternativa vägar att gå, och ett annat alternativ till budget att rösta för, så fick det moderatledda styret återigen tillfället att utöva sin favoritsyssla – att skylla på Socialdemokraterna. För trots att Moderaterna styrt i Norrtälje i 16 av de senaste 20 åren är visst allt Socialdemokraternas fel.

Inget vore lättare för oss än att inleda en skuldbeläggningsdebatt, men det är inte - och kommer aldrig att vara - vägvalet för Socialdemokraterna. Vårt intresse är att ta ansvar för att förbättra situationen för kommunens invånare – såväl för elever, vars skolresultat har förbättrats, och för lärare, vars löner höjdes markant under Socialdemokraternas ledning. Men mycket arbete återstår för att alla elever ska lyckas nå sina kunskapsmål. Det arbetet kräver tillräckliga resurser.

Därför la Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet en budget för 2019 som prioriterade skolan först. Hur mycket det moderatledda styret än försöker så går det inte att kringgå faktum: vårt budgetförslag innebar ytterligare 11,3 miljoner kronor mer på skolan. Den satsningen gjordes utan skattehöjning och utan att äventyra kommunens ekonomi – som är fortsatt stark efter att Samverkansstyret (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) lämnat efter sig överskott samtliga fyra år som vi styrde kommunen.

I vårändringsbudgeten 2019 avsätter den socialdemokratiskt ledda regeringen 56,9 miljoner till Norrtälje kommun för att stärka välfärden. Vi anser att de ska komma skolan till del. Norrtälje kommun har redan en stark ekonomi och goda förutsättningar för att bygga en skola i världsklass. Kanske borde det moderatledda styret fokusera mer på det uppdraget än på att skylla på oppositionen.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Socialdemokraterna

Margareta Lundgren (S), gruppledare i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel