Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan får inte gömmas undan till efter valet

Skolan tycks just nu vara den viktigaste frågan för väljarna, närmast följd av arbetslösheten. I alla fall enligt den opinionsundersökning som Aftonbladet redovisade i går.

Annons

Bakom detta ligger med stor säkerhet den så kallade Pisa-undersökningen, som mätt 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap i alla OECD-länder. Pisa visar att svenska 15-åringar ligger under genomsnittet i alla tre områden och har den sämsta resultatutvecklingen av alla länder. I läsförståelse är det bara Slovakien, Chile och Mexiko som har sämre resultat än Sverige.

Det här är inte bra för alliansregeringen och riktigt dåligt för Folkpartiet och utbildningsminister Jan Björklund (FP). Hans trovärdighet i skolfrågor har minskat rejält.

Pisa-undersökningen fick oppositionen att vädra morgonluft. Socialdemokraterna krävde en speciell skolkommission med framstående svenska och internationella skolforskare för att analysera orsakerna till svenska elevers försämrade kunskaper. Även Miljöpartiet ville ha en skolkommission, som skulle bestå av lärare, pedagogikforskare och politiker och se över hela skolsystemet.

En skolkommission blir det. I går meddelande Jan Björklund att en kommission med utländska experter skall granska och analysera den svenska skolan utifrån Pisa-undersökningen. Kommissionen skall arbeta under ledning av OECD.

Det är alltid nyttigt att låta utomstående granska en verksamhet. Och det finns alltid lärdomar att dra av andra länder som lyckats bättre, trots att det ofta finns problem med att jämföra förhållandena i Sverige och i andra länder.

Den främsta orsaken till att Jan Björklund tillsätter kommissionen är dock att han vill lyfta bort skolfrågan från valrörelsen. Skolkommissionen blir inte klar förrän om ett år, det vill säga efter valet. Samtidigt kan vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet kritisera regeringen för att ha gömt undan skolan i en kommission – de krävde ju själva att en sådan skulle tillsättas.

Även här i Norrtälje försöker majoriteten skjuta på skoldebatten över valdagen. Här skall man dock inte tillsätta en kommission, utan en konsultutredning, som blir klar efter valet. Norrtäljes socialdemokrater har velat ha denna utredning. Men i en debattartikel i dagens Norrtelje Tidning kräver man nu, om inte en kommission, så en grupp där alla partier, skolornas huvudmän, facken, elever, föräldrar och näringsliv skall vara representerade.

Visst kan en sådan grupp behövas. Det är dock svårt att tro att en så stor grupp kan uträtta så mycket. De inser också Norrtäljes socialdemokrater. Istället är denna grupp ett sätt att försöka se till att skolfrågan inte glöms bort i valet.

På samma sätt lär partikamraterna på riksnivå nu resonera. Och det är bra. Skolan måste diskuteras i valet, och inte gömmas undan i kommissioner, utredningar och grupper.