Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan är ingen marknad

Det är just vad man varit och det kan inte ses som annat än meriterande när vi tittar på hur skolan utvecklats de senaste åtta åren. De som haft det verkliga ansvaret, Moderaterna, har nämligen misskött skolan gravt under denna tid.

Bino Drummond anser att kunskaperna är viktigast, och här finns anledning att fundera över trovärdigheten i hans mål och löften och hur han tänker sig nå en ökad kunskapsnivå.

Med facit i hand kan vi se hur skolan under Moderaternas ledning omvandlats till en bransch och marknad. Den har blivit en tydlig illustration till det systemskifte och den omfördelning som samhället genomgått.

Vår skola, som tidigare sågs som ett föredöme internationellt med sin kvalitet, tillit och sociala rörlighet, har blivit till ett nyliberalt experiment. Här har man möjliggjort stora vinster att hämta för friskoleföretag med en ljusskygg bokföring, samtidigt som eleverna fått betala ett högt pris i form av sämre kvalitet, lärarlösa ”lektioner”, otrygghet och skolor som gått i konkurs. Exemplen på detta är lika många som nedslående.

Här har formerna – marknaden och privatiseringarna – varit överordnade allt, innehållet inte värt någonting och man kan fråga sig hur det har gynnat kunskaperna?

Nu – inför valet – utlovar Bino Drummond 40 miljoner kronor till skolan, vilket är långt ifrån tillräckligt för att reparera de skador man tillfogat samhällets viktigaste institution.

Dessutom vill han lägga ut ett antal miljoner på ökade löner till särskilt duktiga lärare. Det kan säkert få en och annan lärare att rösta på Moderaterna, men löser på intet sätt skolans grundläggande problem.

Nyligen har man också öppnat en ny, delvis skattefinansierad, marknad inom skolan, nämligen läxhjälpsbranschen.

I stället för att satsa skattepengarna där de hör hemma – direkt i skolan – så öppnar man här för lycksökare vars bakgrund och kunskaper ingen har någon insyn i.

Det här har dessutom blivit segregerande och en klassfråga. Långt ifrån alla har nämligen råd att anlita någon för läxhjälp, trots RUT-avdrag.

Hur ökar det här elevernas kunskaper och hur väl rimmar det med målet om en likvärdig skola där alla ska ges samma möjligheter?

Receptet att lösa skolans problem har hela tiden varit detsamma; långtgående privatiseringar, marknadstänkande och möjligheter för någon att göra vinst på verksamheten.

Samtidigt har man sänkt skatterna med över 140 miljarder – 140 000 000 000 kronor – som bland annat varit avsedda för skolan.

Moderaterna har verkligen lyckats på ett par avgörande punkter när det gäller att förändra den svenska skolan.

Man har på kort tid lyckats skapa en segregerande skola där likvärdigheten slagits sönder och kunskaperna sjunkit.

I spåren av de enorma skattesänkningar man gjort under sina två mandatperioder är de här förändringarna helt logiska.

Den som tror att så stora intäktsbortfall i samhället inte ska få någon effekt på skolans område har anledning att fundera över orsak och verkan.

Att dra undan så stora delar av skatteunderlaget, och samtidigt leka firma med skolan och våra ungdomars framtid, är – i ordets rätta bemärkelse – oansvarigt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel