Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola kan rivas

Bålbro skola har vattenskador i väggar, golv och tak. – Det går inte att lappa och laga längre, säger kommunens Peter Elenfalk.

Fastighetsägaren – alltså Norrtälje kommun – har under hösten anlitat ett företag som gjort en teknisk undersökning. Den visade att skolbyggnaden har allvarliga byggnadstekniska fel i grundmur, tak- och väggkonstruktioner samt i golvbjälklag. Detta har lett till fuktskador som kunnat påvisas i princip på alla provplatser.

Dessutom fanns det mikrobiella skador på alla platser där man tagit materialprover. Halterna var dock, enligt arbetsmiljöverkets protokoll, under de nivåer som ger hälsorisker.

Att Bålbroskolan har problem är helt klart, enligt chefen för fastighetsavdelningen på kommunstyrelsekontoret Peter Elenfalk.

– Rapporten är ingen uppmuntrande läsning. Det är ganska komplicerade förutsättningar på Bålbroskolan just nu. Det kan man lugnt säga, säger han.

Skolan som byggdes i slutet av 1960-talet med bland annat platt tak som sedan byggdes på med sadeltak i slutet av 1990-talet, tillhör enligt honom, de allra värsta exemplen på misslyckad byggnadsteknik.

– Vi har problem med stommen och stora behov av renovering av skolan.

Golvkonstruktionen ger uppträngande fukt och sadeltaken som byggdes över de gamla platta i slutet av 1990-talet hjälpte inte upp situationen.

– Det gav en svårventilerad miljö, säger Elenfalk som konstaterar att sadeltaken blir varma när solen ligger på och kalla på natten.

Det gör att man får kondens och fukt trots att det inte regnar.

När det gäller den direkta arbetsmiljön lyckas man, enligt Elenfalk, hålla skolan i ett relativt rimligt skick. Och det tror han ska räcka fram till sommarlovet.

– Vi har gjort akutinsatser med bland annat olika ventilationsåtgärder.

Enligt den åtgärdsplan som håller på att tas fram ska man under våren riva några väggar så att man kan komma åt regelstommen och ta prover.

– När det varit fukt så lång tid som vi tror blir oftast även stommen angripen.

Förutom det kommer det inte att hända så mycket före sommaren. Men därefter behöver hela skolan större åtgärder. Vissa delar av, eller hela, skolan kan tvingas att evakueras till hösten.

– Det optimala är att hitta alternativa lokaler för hela eller delar av verksamheten under höstterminen. I alla fall så att vi kan göra en större utredning och planera åtgärder.

Kan det bli frågan om en helt ny skola?

– Där är vi inte ännu, men det ligger i farans riktning. För när det gäller att lappa och laga har vi nått vägs ände.

– När vi tittar på så här stora åtgärder får vi alltid göra jämförelser med nyproduktion, slår Peter Elenfalk fast.

Skolans rektor Carl Olsson konstaterar att i det här läget är det inte så mycket han kan göra.

– Vi avvaktar med att ta ställning tills vi fått fastighetsavdelningens förslag.