Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsjätte vägrar betala böter på 150 000

Billerudkorsnäs krävs på höga böter efter avverkning i skyddat skogsområde utanför Edsbro. Företaget vägrar betala och nu går fallet till domstol.

En utdragen utredning om otillåten skogsavverkning blir nu fall för domstol eftersom företaget Billerudkorsnäs skog inte tycker att de ska behöva betala en företagsbot på 150 000 kronor.

– Vi skulle inte ha avverkat där och avbröt direkt när vi upptäckte det men utifrån juridiska aspekter tycker vi inte att vi ska behöva betala böterna, säger Uno Brinnen, skogsdirektör vid Billerudkorsnäs.

Bakgrunden är att Billerudkorsnäs skog, då Korsnäs, skrev kontrakt med en skogsägare i Smara utanför Edsbro i april 2010. Året efter beslutade Skogsstyrelsen att en del av området skulle bli biotopskyddat och informerade Korsnäs som trots det råkade avverka ett 100-tal träd inom det skyddade området. Skogsstyrelsen anmälde Korsnäs och en polisanmälan om brott mot områdesskydd upprättades i juli 2011.

Eftersom Billerudkorsnäs skog inte vill betala strafföreläggande böter på 150 000 kronor har åklagare nu lämnat in en stämningsansökan till Norrtälje tingsrätt. Hela Billerudkorsnäs omsätter cirka 20 miljarder kronor om året.