Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbrand i Hallstavik

 – Det är väldigt torrt i markerna, säger Hans Eriksson, ledande operatör vid Storstockholms Räddningscentral.

Annons

Varsvik utanför Hallstavik, fredag lunchtid. Några montörer som är färd med att bygga vindkraftverk upptäcker att det brinner en bit bort. Brandkåren kommer på stört och när de väl är klara har branden hunnit sprida sig över ett 10 gånger 30 meter stort område.  Efter en timme kan de lämna över till markägaren.

Runt 13.30 fattar det eld igen. Denna gång handlar det om en gräsbrand några hundra meter från E18-avfarten mot Spillersboda. Ur en större vägmaskin slår det gnistor som har antänt gräset intill vägkanten. Som tur är upptäcks flammorna i tid också denna gång.

– Man ska vara väldigt försiktig – både eldning och grillning – ja, med allt som kan antända det torra materialet. Det är väldigt tort i markerna. Bara för att det regnat på ett ställe behöver det inte ha gjort det på ett annat. Det behöver regna en längre tid för att marken ska hinna suga upp vattnet. Nu när det är så torrt så försvinner vätan så fort solen kommer fram, säger Hans Eriksson, ledande operatör vid Storstockholms Räddningscentral.