Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skev fördelning av ambulanser

Ett par timmar varje dag kan hela norra Roslagen, från Norrtälje upp till Herräng vara tomt på ambulanser. Nu larmar ambulanspersonalen om den allvarliga situationen.

Sedan flera år tillbaka tillämpas det som kallas ”gränslös dirigering” av ambulanserna i Stockholms län. Det betyder att ambulanserna i länet har sina respektive fasta utgångspunkter men ska flyttas runt på direktiv från SOS Alarm beroende på behov. 

Det kan låta bra och ekonomiskt motiverat på papper, men fungerar inte lika bra i praktiken, enligt ambulanssjukvårdare Kent Edberg och narkossjuksköterska Susanne Elvermark. De är anställda hos Samariten AB som kör ambulanserna i kommunen på entreprenad åt landstinget.

– Vi har tre ambulanser i Norrtälje kommun och en befolkning på 57 000 personer som dessutom sägs tredubblas varje sommar. En dag om året, på midsommarafton, får vi hit en extrabil, säger Susanne Elvermark.

När de två ambulanser som är stationerade vid Norrtälje sjukhus åker ut på larm dirigerar SOS Alarm ofta ner ambulansen som är stationerad i Hallstavik till Unungehöjden eller Söderbykarl för att stå i beredskap.

– Men när vi åker ut på larm från Hallstavik dirigerar SOS Alarm sällan upp någon bil från någon annan del av länet för att stå på pass för oss på motsvarande sätt norr om Norrtälje. Så de timmar vi är upptagna på jobb kan det vara tomt på ambulanser i hela norra Roslagen, säger Kent Edberg.

Härom veckan blev situationen personligt angelägen för Kent Edberg när han på en ledig dag blev uppringd av en anhörig i Skebobruk vars kamrat blivit svårt sjuk.

– Han hade ringt 112 men tyckte att det tog så lång tid innan ambulansen kom att han ringde mig i ren förtvivlan, säger Kent Edberg.

Det visade sig att Hallstaviksambulansen nyss anlänt till Norrtälje sjukhus för att lämna av en patient och nu larmades tillbaka till Skebo. Framkörningstid: 23 minuter.

– Inga fel har begåtts. Men hade SOS Alarm dirigerat upp en ambulans från Norrtälje för att stå på pass i Söderbykarl hade den varit framme på 10-12 minuter, säger Kent Edberg som tror att beslutande politiker och tjänstemän i landstinget inte inser hur stor kommunen är.

– De räknar bara antal fasta invånare per ambulans, men missar att Norrtälje kommun till ytan är en tredjedel av Stockholms län, säger Kent Edberg.

Kamraten i Skebobruk avled senare på sjukhus. Kent Edberg och Susanne Elvermark önskar fler ambulanser till kommunen och en bättre beredskap om något händer. De hoppas nu att de lokala politikerna vill engagera sig i frågan.

– Vi vill inte att det ska vara våra barn, vänner eller grannar som drabbas när ambulansen dröjer. Det måste gå att flytta om och fördela resurserna bättre.

Dirigerar för många miljoner

Inom Stockholms län finns totalt 70 ambulanser.

SOS Alarm sköter prioriterings- och dirigering av alla ambulanser i länet på uppdrag av landstinget.

Stockholms läns landsting betalar varje år SOS Alarm 79,5 miljoner kronor plus moms för att sköta prioritering och dirigering.

Ambulansuppdrag prioriteras enligt en 1-2-3-skala:

Prioritet 1, Mycket brådskande uppdrag där patienten bedöms ha akuta livshotande symptom.

Prioritet 2, Brådskande

Uppdrag där patienten bedöms ha akuta men ej livshotande symptom.

Prioritet 3, Ej brådskande uppdrag där rimlig väntetid ej bedöms påverka patientens medicinska tillstånd.De tre ambulanser som är stationerade i Norrtälje kommun kör i snitt sju patienter per bil och dygn.