Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skepparen: Vi hade änglavakt

Det som skulle bli en helt vanlig båttur var nära att sluta i en katastrof. Efter kollisionen med färjan fastnade skepparen Anders Waldvik i förarsätet och följde med sin sjunkande båt under ytan innan han tog sig loss. Han och hans passagerare räddades av personer från en närliggande ö.

Skepparen Anders Waldvik, 71 år, har kört båt i över 50 år. Vid 11-tiden på påskafton hämtade han en man och en kvinna i Kapellskär med sin nio meter långa taxibåt för en färd till Gräskö, söder om Kapellskär i Roslagens skärgård.

– Det var tjock dimma och vi satte kurs mot Gräskö, säger Anders Waldvik.

Mannen satte sig bredvid och frågade hur gps:en och radarn fungerade. Anders Waldvik visade honom och precis när han sagt att det inte fanns några båtar i närheten så small det.

Den sprillans nya taxibåten kolliderade med 218 meter långa Viking Line-färjan ”Grace”. Färjans för träffade taxibåtens styrbordssida.

Båten fastnade i färjan och drogs med en bit och började därefter sjunka snabbt. Anders Waldvik trycktes ned mot ratten och satt fast i förarstolen. Han följde med den sjunkande båten ned i djupet.

– Jag höll på där ett tag och började tänka på hur jag skulle komma ur hytten om jag kom loss, hyttdörren var ju stängd.

Men när båten var ungefär fyra meter under ytan kom han loss och kunde simma upp eftersom taket på hytten turligt nog slitits bort.

På ytan såg han först mannen men det dröjde innan han såg kvinnan.

– Det var en otrolig lättnad att se att de levde, säger Waldvik.

Båten sjönk till botten och kollisionen hördes över hela fjärden och några privatpersoner som bor på närliggande Marö var snabbt ute med sina båtar för att rädda de drabbade.

– Det var kallt i vattnet och vi blev snabbt nedkylda. Det var tur att de kom så fort, säger Anders Waldvik.

De nödställda blev upplockade och kördes till Marö där de fick duscha, nya kläder och varma filtar.

– De räddade livet på oss och är de riktiga hjältarna, säger Anders Waldvik.

Därefter fick han och hans passagerare åka med Sjöräddningssällskapets båt till Kapellskär där ambulans väntade för att köra dem till Norrtälje sjukhus för kontroll.

– Jag har lite ont i benet och i bröstet och det är svårt att andas ibland. Både jag och mannen fick klämskador men inget är brutet. Vi hade änglavakt, säger Anders Waldvik.

Händelsen på fjärden är den mest dramatiska händelsen i Waldviks 50-åriga båtliv och han säger att färjorna är ”den stora skräcken” som man alltid försöker undvika. Han är enormt tacksam över att alla klarade sig.

– Jag har väjningsplikt och om jag hade sett färjan så skulle jag ha väjt men jag såg den inte på radarn och det är för mig obegripligt, säger han och fortsätter:

– Jag är naturligtvis väldigt glad att jag och mina passagerare lever och jag känner ett tungt ansvar för dem. De måste ju leva med den här händelsen resten av livet.

Dagen efter händelsen kände han sig lite mörbultad och var på väg till Marö för att träffa dem som plockade upp honom ur vattnet.

– Vad säger man till den som räddat ens liv? Jag vill bara krama om dem och tacka.