Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skebopuben laddade inför Doug Seegers premiär

Hundratals samtal. Slutsålda konserter. Mängder av mejl. Skebopuben hamnade plötsligt i hetluften när de knep premiären på Doug Seegers turné. - Det mest omtumlande vi har varit med om, säger Rolf Hedin.

Annons

Norrtelje Tidning twittrar från premiären med hashtag #SeegersSkebo. Är du där - twittra du också! Följ flödet ovan.

Rolf Hedin var snabb. Så fort han fick höra att det var Norrtäljebon Björn Pettersson som bokar Doug Seegers turné hörde han av sig om en spelning.

– Vi låg på direkt, men i början såg det mörkt ut, säger han.

Sen ljusnade det rejält. Det blev inte bara en spelning. Det blev premiär och fyra konserter till, med ett hårt tryck på biljetter.

– Jag fick samtal under alla tider på dygnet från hela Sverige. Det var galet, säger Rolf Hedin, Skebobruks kulturförening.

Han sitter vid ett av pubens bord tillsammans med Bengt Lundberg och föreningens ordförande Eva Rytterlund och berättar om föreningen och den lilla puben, som plötsligt hamnat i hetluften. – Vi har satt Skebo på kartan, säger Bengt Lundberg.

Han skrattar när han säger det, men visst ligger det nånting i det. Premiärspelningen med Doug Seegers har väckt uppmärksamhet och lett till artiklar i riksmedia.

– Det är jätteroligt, säger Eva Rytterlund.

Samtidigt understryker de att allt kommer att vara precis som vanligt när Seegers spelar.

– Det är viktigt att man känner att det är Skebopuben, att det inte är annorlunda bara för att det är nån som visats i tv-rutan som kommer och spelar, säger Rolf Hedin.

Skebopuben startades 1985. Då köpte kulturföreningen byggnaden som varit cementgjuteri och drog igång pubkvällar. Sedan dess har verksamheten rullat på, vuxit och utvecklats.

– Vi har haft puben öppen i stort sett varje lördag sedan tidigt 1990-tal, säger Rolf Hedin.

Affischer på väggarna berättar om kända musiker som har spelat på puben genom åren. Ryktet har spridit sig och medlemsantalet har vuxit. I dag har föreningen närmare tusen medlemmar, trots att det bara bor ungefär 250 personer i Skebo.

Puben har blivit en samlingsplats, där man umgås, lyssnar på musik, tävlar i ett quiz eller bara sitter och pratar. Barn- och ungdomsverksamhet, loppisar och en ölfest på hösten finns också på agendan.

– Om vi inte hade puben, vad skulle vi göra då på lördagkvällarna, säger Eva Rytterlund.

Efter de fem spelningarna med Seegers rullar sommarprogrammet vidare, med en mix av konserter. Vispop. Sommarreaggae. Blues. Django Rheinhardtinspirerad swing. Allt ryms under Skebohatten. För tredje året i rad är föreningen också arrangör av kammarmusikfestivalen Sommarnattens toner.

– Hela sommaren är ett jätteprojekt, säger Bengt Lundberg.

Björn Pettersson, som bokar Doug Seegers turné, driver Rootsy live, där han bokar musiker inom framför allt americana. Flera av hans artister har spelat på Skebopuben, med namn som Eilen Jewell och Elliott Murphy. Artisterna brukar trivas, säger Eva Rytterlund.

– Jag tror att de känner sig väldigt sedda och uppmärksammade, folk lyssnar verkligen på musiken.

Föreningens medlemmar turas om att jobba på puben, i snitt blir det en lördag varannnan månad. I kväll är ovanligt många medlemmar i tjänst, när Doug Seegers och Ellen Sundberg band tar plats på den lilla scenen. För puben har uppmärksamheten gett ringar på vattnet.

– Det är fler band som hör av sig, säger Rolf Hedin.

Skebopuben fyller snart 30 år. Men historien om Skebobruk och konserter går längre tillbaka. På 1960-talet drev visartisten Sid Jansson Skebo loge, där många av dåtidens svenska storheter spelade. Men det är konserten som inte blev av som har blivit historisk. 1963 tackade Sid Jansson nej till Beatles. Det har ingen glömt. Det är ett misstag som Skebopuben inte vill göra om.

– Vi tackar inte nej i onödan.

Säger Rolf Hedin och ser nöjd ut.

Norrtelje Tidning twittrar från premiären med hashtag #SeegersSkebo. Är du där - twittra du också! Följ flödet ovan.