Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skebo herrgård såld - blir privatbostad: ”Du får bända nycklarna ur handen på oss”

Skebo herrgård blir privatbostad till Kalle och Kristina Dexner samt deras två barn. Paret säger att de kommer bejaka allmänintresset för platsen och så småningom göra något kommersiellt av de stora vackra ytorna.
– Det är inga stora grindar och staket här ute nu när vi flyttat in, säger den nya ägaren Kalle Dexner.

Kalle och Kristina Dexner har en rad husprojekt bakom sig. Passion för, och målet att skapa något trivsamt genom restaureringar och renoveringar av historiska fastigheter, har lotsat paret genom både Sverige och London. Idag kan de kalla Skebo herrgård för sitt hem.

– Vi har bott i både slott och koja. Och i olika utsträckning har vi renoverat lägenheter och hus med historia. Satt vår personliga prägel på allt. Och vi har alltid brunnit för att bevara och återställa det ursprungliga så mycket det går, säger Kalle.

För en tid sedan fick Kalle och Kristina nycklarna till Skebo herrgård som dessförinnan hörde till Rickard och Annika Björklund, som drev både hotell och asylförläggning i det 2000 kvadratmeter stora herresätet.

– Det är en så historisk och fin plats. Man blir glad i hjärtat varje gång man kliver in. Hon är 250 år i år, det är en gammal fin dam, säger Annika Björklund.

– De här människorna kändes rätt. Vi kände ett stort ansvar för bygden att det är viktigt vem som köper Skebo. Kalle och Kristina blir herrgårdens 250 års-present, säger Rickard Björklund med en smula vemod i kroppen, dock full av härliga känslor inför Skebos framtid.

Kalle är snickaren och hantverkaren och Kristina, hans vapendragare och fru, sköter de rättsliga och inredningsmässiga bitarna, med sin bakgrund som landskapsarkitekt.

– Det är där emellan magin händer. Vi har kanske ett litet superman-syndrom. När vi har köpt en fastighet för att restaurera den och folk säger, att nu ska ni väl bara njuta, då har det varit dags för nästa projekt. Jag säger inte att Skebo behöver räddas, men här kan vi ta vid, säger Kalle Dexner.

Det finns en stark känsla för trivsamhet i Kalles bild av ett hem. Som investerare jobbar han med förbättring och som restaurerare gäller liknande principer, förklarar han. Kalle sporras av storheten i herrgården och möjligheterna som ryms innanför väggarna, ute i parken och den sex hektar tillhörande marken.

– Det var ju slumpen att vi snubblade på Skebo och såg att det låg ute. Om det är något jag och Kristina kan bli väckta av mitt i natten är det nya idéer om hur man bevarar och jobbar med fastigheter i den här kalibern. Men det här är det sista huset vi köper, du får bända nycklarna ur handen på oss innan vi säljer, säger Kalle.

Ägorna kring Skebo herrgård har under lång tid varit en närmast offentlig plats där människor har rört sig fritt. Kommer det att ändras nu?

– Vi kommer utveckla och satsa på en kommersiell del här ute. Troligtvis olika sorters evenemang. Det är inga stora grindar och staket här ute nu när vi flyttat in. Det är öppet för folk att vandra in från både höger och vänster, säger Kalle Dexner.