Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta säkerhetskontroller till USA

Ska du till USA? Då är det bäst att ladda mobilen. Datorer och telefoner utan batterier tillåts inte längre på direktflyg till landet, på grund av skärpta säkerhetsrutiner.

Turister som åker direktflyg till USA kan vänta sig fler säkerhetskontroller framöver. Amerikanska myndigheter befarar att terrorister försöker utveckla en ny typ av bomber, som är svårare att upptäcka. Därför riktar man in sig på skor och elektroniska apparater i säkerhetskontrollerna. Passagere kan bli ombedda att sätta på elektronisk utrustning vid avgångsgaten för att visa att apparaterna fungerar normalt, och det är alltså viktigt att batterierna är laddade.

Stora flygplatser i Storbritannien, Tyskland och Frankrike har redan infört reglerna, och i Sverige börjar de extra säkerhetsåtgärderna på direktflyg till USA gälla från den 9 juli.

Måste slås på

Om ens elektroniska utrustning inte går att slå på får de inte heller följa med i handbagaget. Men tanken är att det framöver ska finnas laddare vid gaten på Swedavia.

Viss oro finns för att de nya reglerna ska innebära förseningar. Ska man flyga till USA är det därför bra att komma i god tid till flygplatsen och avgångsgaten.

Sammanlagt påverkas fyra flygbolag och åtta linjer av extrakontrollerna, som bara gäller direktflyg till USA, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia till TT.

- Alla de linjerna flyger inte dagligen heller, säger han.

Wallin bedömer att det rör sig om cirka 1 000 resenärer per dag som kan komma att beröras. Kontrollerna ska utföras vid avgångsgaten av Swedavias personal.

- Det blir stickprovskontroller. Att det sker i avgångsgaten är för att det inte ska stöka till i den vanliga säkerhetskontrollen och bli köbildning, säger Wallin.

De extra säkerhetskontrollerna gäller tills vidare.