Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt straff för helikopterpilot

Svea hovrätt skärper straffet för den 35-årige pilot från Roslagen som åtalats för sin inblandning i helikopterrånet i Västberga i september 2009 från sju till åtta års fängelse.

Annons

Hovrätten skärpte i en dom på onsdagen straffen för tre av de sex män som fått tingsrättens domar i helikoptermålet prövade. För de båda som hovrätten funnit skyldiga till grovt rån mot värdedepån i Västberga den 23 september 2009 skärps straffet med ett år till åtta års fängelse.

Hovrätten anser det vara bevisat att Alexander Eriksson flög helikoptern under rånet och att Safa Kadhum - som erkänt - varit inne i värdedepån då rånet begicks. För båda har brottet ett mycket högt straffvärde, enligt rätten.

- Vi är ganska nöjda, vi redovisade i rätten skälen för strängare fängelsestraff och respekterar naturligtvis domstolens beslut, säger Leif Görts, kammaråklagare till NT.

Åklagaren hade dock önskat att det maximala straffet för grovt rån, 10 år, dömts ut i det här fallet.

- Det är ett ovanligt välplanerat rån, troligen det allvarligaste rånbrott vi haft och rättens bedömning är också att straffvärdet ligger rejält över miniminivån fyra år, säger Leif Görts.

Hovrätten har även prövat domarna mot två av de män som dömts för medhjälp till grovt rån. För den ena, utpekad som hjärnan bakom rånet, skärps straffet från tre till fyra års fängelse. För den 34-årige hantverkare från Roslagen, som bland annat arrangerat en bilolycka för att ge piloten alibi, fastställs tingsrättens dom på två års fängelse.

Båda sidor hade överklagat Södertörns tingsrätts dom från den 7 oktober. Alexander Eriksson, som anklagats för att ha ha planerat rutten och själv flugit helikoptern som rånmorgonen stals frånRoslagens Helikopterflyg i Görla, dömdes i den lägre instansen till det längsta fängelsestraffet vid sidan av Safa Kadhum som erkände sin inblandning i rånet under rättegången i tingsrätten.

Kammaråklagare Leif Görts och Björn Frithiof argumenterade i hovrätten för skärpta straff för samtliga som nu fått domarna prövade. Åklagarsidan framförde att straffvärdet är betydligt högre för de brott som utförts av de tre män - utpekade som centralgestalter - än de fängelsestraff tingsrätten dömde ut och som nu skärpts. 

Åklagarsidan motiverade det med att gärningsmännens agerande vid ett rån - där en synnerligen stor summa pengar stals - präglades av en särskild hänsynslöshet och att de utsatte de anställda vid värdedepån för livsfara: Rånet som helhet har varit mycket noggrant planerat och utförsts på ett ovanligt förslaget och avancerat sett, enligt åklagarna.

Åklagarna har även framfört att tingsrätten inte i tillräckligt hög grad tagit hänsyn till bevis i form av bland annat DNA-spår,  kartläggning av de misstänktas mobiltrafik och olika former av stödbevis.

Alexander Erikssons försvarare i tingsrätten, advokat Leif Silbersky, motiverade sitt överklagande med att åklagaren inte lyckats bevisa att hans klient gjort sig skyldig till brott. I det överklagandet hänvisas särskilt till de vittnen som gett Alexander Eriksson alibi samt lämnat signalement av piloten som inte stämmer med den nu dömde.

Även företrädare för de anställda på G4S värdedepå yrkar att hovrätten ändrar tingsrättens dom och höjer skadestånden för brottsoffren men hovrätten har fastställt de tidigare utdömda skadestånden. Hovrätten har även fastställt tingsrättens friande dom mot den person som åtalats för att ha utfört sabotage vid polisens helikopterbas i syfte att hindra jakten på rånarna. Även för den person som dömts för skyddande av brottsling fastställer hovrätten domen på ett års fängelse.

Alexander Eriksson anhölls kort efter att rånet och har suttit häktad sedan slutet av september 2009. Han har hela tiden nekat till brott.

Den 30 november inleddes förhandlingarna i det mycket omfattande helikoptermålet  i Svea hovrätt. Rättegången avslutades först den 18 januari.