Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt straff för död örn i frysen

Hovrätten skärper straffet för den jägare som hade en död örn i frysen och omärkta lodjursskinn i sin bostad. Han frias samtidigt för vapenhot.

Annons

Ärendet började med en infekterad vårdnadstvist där mannens ex-sambo flera gånger anmälde att han hotat henne. Men det var först när hon uppgav att han hotat henne med ett gevär som polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad norr om Norrtälje.

I huset hittades ett vapen och ammunition. Polisen hittade också två omärkta lodjursskinn på en soffa och en död havsörn i mannens frys.

Under utredningen fick polisen även tillgång till en mobilfilm där mannen, som är i 50-årsåldern, sågs hetsa sina hundar mot en döende havsörn. Bland bevisen fanns också bilder där han poserade med döda lodjur.

När mannen för ett år sedan dömdes i Norrtälje tingsrätt blev straffet tio månaders fängelse för olaga hot mot sin ex-sambo och grovt jakthäleri.

När nu Svea hovrätt har prövat ärendet blir utgången annan. Hovrätten anser det inte bevisat att mannen hotat sin ex-sambo med gevär och friar honom därför på den punkten.

Hovrätten ser också mycket allvarligt på att jägaren hade en död havsörn i sin ägo utan att anmäla det.

Hovrätten skärper därför straffet gällande grovt jakthäleri och dömer mannen till ett års fängelse.