Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt straff för död örn i frysen

Hovrätten skärper straffet för den jägare som hade en död örn i frysen och omärkta lodjursskinn i sin bostad. Han frias samtidigt för vapenhot.

Ärendet började med en infekterad vårdnadstvist där mannens ex-sambo flera gånger anmälde att han hotat henne. Men det var först när hon uppgav att han hotat henne med ett gevär som polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad norr om Norrtälje.

I huset hittades ett vapen och ammunition. Polisen hittade också två omärkta lodjursskinn på en soffa och en död havsörn i mannens frys.

Under utredningen fick polisen även tillgång till en mobilfilm där mannen, som är i 50-årsåldern, sågs hetsa sina hundar mot en döende havsörn. Bland bevisen fanns också bilder där han poserade med döda lodjur.

När mannen för ett år sedan dömdes i Norrtälje tingsrätt blev straffet tio månaders fängelse för olaga hot mot sin ex-sambo och grovt jakthäleri.

När nu Svea hovrätt har prövat ärendet blir utgången annan. Hovrätten anser det inte bevisat att mannen hotat sin ex-sambo med gevär och friar honom därför på den punkten.

Hovrätten ser också mycket allvarligt på att jägaren hade en död havsörn i sin ägo utan att anmäla det.

Hovrätten skärper därför straffet gällande grovt jakthäleri och dömer mannen till ett års fängelse.