Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpladdade minor hittade utanför Norrtälje

Tio skarpa minor från första världskriget har hittats utanför Söderarm. Troligtvis finns det fler.

Annons

I förra veckan påbörjade Försvarsmakten sitt arbete med att identifiera och röja minor utanför Norrtäljes kust. Sjötrafiken i området är intensiv. Eftersom säkerhetsavståndet för att röja minor är tusen meter har alla fartyg som passerar området fått ändra sin ordinarie färdväg så att minröjningsfartyget HMS Ven har kunnat jobba ostört.

Man räknar med att 50 000 minor finns kvar i Östersjön efter första och andra världskriget. I nuläget är det tre ryska minlinjer från första världskriget som undersöks. Minerna som har hittats är ryska kontaktminor av modell M12, en sådan mina innehåller 100 kilo av sprängämnet trotyl. Fartyg som kör in i en sådan får ett stort hål i skrovet och kommer att sjunka. Men i dag innebär minorna inte en sådan risk.

- Minorna utgör ingen direkt fara för fartygen som rör sig i närheten, men skulle en fiskare med trål få en mina i nätet kan det innebära livsfara, säger Magnus Jirlind, informationschef vid Fjärde sjöstridsflottiljen

Arbetet började förra måndagen och fortsätter i veckan. Besättningen ombord på fartyget är hoppfulla om att fler minor kommer att hittas och oskadliggöras.

- Enligt det underlag vi har bör det finnas fler minor i området.

- Minorna innehåller en sprängladdning som kan explodera vid fel hantering. Vi jobbar hårt för ett minfritt Östersjön, säger Magnus Jirlind.