Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärgårdsupphandling kan avbrytas

Skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) ryter nu till om sjötrafikupphandlingen.
– Det är en helt undermålig tidtabell som gjorts. Nu krävs det politiskt ledarskap för att göra om, säger han.
FP: Gör om upphandlingen

Centerns Gustav Andersson har stort engagemang för skärgårdsfrågor, både som landstingsråd och som Skärgårdsstiftelsens ordförande.

Nu ryter han till om de uppenbara misstag som gjorts i upphandlingen för en ny tidtabell 2014.

– Det är ingen som är nöjd. Vi kan inte genomföra en sådan tidtabell om vi ska låta skärgården leva, säger han.

Två alternativ finns, enligt honom.

– Antingen får man upphandla mer sjötrafik så att man kan upprätthålla en tidtabell som huvudsakligen motsvarar trafiken 2012, eller så får man stoppa upphandlingen.

– Vi från C kräver att tidtabellen inte ska gälla från 2014. Det här är något som vi måste enas om i Alliansen. Vi kan inte låta det råda hela havet stormar. Konsekvenserna är inte verklighetsförankrade, säger han.

I torsdagens NT krävde Folkpartiet att upphandlingen skulle göras om. Gustav Andersson får nu dessutom stöd av Socialdemokraterna.

S har varit emot försämringar av skärgårdstrafiken och upphandlingen från början.

Upphandlingen måste därför avbrytas för att säkerställa trafik för en levande skärgård för boende, besökare och inte minst näringsidkare, anser partiet.

– Löften om kompletteringar och förbättringar har inte varit vatten värda. Detta har varit en utdragen och kostsam resa utan gagn för skärgården. Det glädjer mig att FP och C deklarerar att detta inte duger, säger Erika Ullberg (S), 2:e vice ordförande i trafiknämnden.