Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärgårdsservice ska bli bättre

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se över vilken service som man har rätt till i glesbygd och skärgård.

Med anledning av att Tjockö riskerade att få bryggpost 2014 ville skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) i höstas utreda om vilken nivå invånare i glesbygden och skärgården har rätt till för att leva ett drägligt liv. I den nu tillsatta utredningen av regeringen ska man se på möjligheterna att stödja tillgången på service för de boende i skärgården.

Syftet är att medborgarna och företag ska ha tillgång till dagligvaror och drivmedel, men också vilken offentlig service man har rätt att ha, som till exempel postutdelning eller tidningsutdelning.

– Det här är en viktig fråga för att få en levande skärgård. Jag hoppas att utredningen ska resultera i att det blir klart och tydligt vad som ingår i en grundläggande service som hela landet ska ha rätt till, vem som ska ansvara för det och hur vi ska samordna oss, säger Gustav Hemming till NT.

Catharina Håkansson-Boman har fått regeringens uppdrag att leda utredningen. Hennes uppdrag blir att analysera förutsättningarna för en grundläggande nivå av service i särskilt sårbara områden.

Hon ska också utreda vilka former av service måste finnas och klargöra hur ett stöd kan bidra till ökad tillgänglighet. Vilka kriterier som ska krävas för ett stöd och hur det ska beräknas ska hon också se över.