Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärgårdsbornas biljettavgifter ska gå till bättre trafik – inte dåliga upphandlingar

En dyr förlikning blev det slutgiltiga resultatet av en fem år lång process som började med en dåligt skött sjötrafikupphandling 2015. Det är tid och pengar som hade kunnat läggas på att förbättra trafiken för skärgårdsborna. Istället har de fått leva med ovisshet och dyra nödlösningar.

Varningssignalerna fanns där redan innan den moderatledda majoriteten drev igenom avtalet för sjötrafiken för mellanskärgården 2015 Bolaget TRSM som vann hade ingen erfarenhet av att bedriva den här typen av verksamhet.

När TRSM sedermera fick problem blev resultatet dyra nödlösningar som bekostades av resenärerna och skattebetalarna. Bara den processen har kostat skattebetalarna och resenärerna nästan 40 miljoner kronor i merkostnader mellan 2015 och 2019. Lägg därtill kostnaderna för en förlikning som landar på 21 miljoner kronor. Det är 60 miljoner som hade kunnat användas för att förbättra trafiken i skärgården.

Samtidigt höjs priset på en 30 dagars biljett med Waxholmstrafiken från 790 till 930 kronor och för Ö-kortet från 525 till 600 kronor. De ökade intäkterna på 10-15 miljoner kronor kommer alltså inte att gå till förbättringar för resenärerna utan de kommer att gå till att täcka rättegångs- och förlikningskostnader som hade kunnat undvikas.

Sjötrafiken är en förutsättning för en livskraftig skärgård. Året runt. Då krävs det genomarbetade upphandlingar av seriösa aktörer som har erfarenhet av att bedriva sjötrafik och där fokus läggs på kvalitet och långsiktighet. Lägger man istället allt fokus på lägsta pris blir det bevisligen ändå dyrare i slutändan.

Därför kräver nu vi socialdemokrater att en extern granskning sker av upphandlingsförfarandet för att kostsamma misstag aldrig mer sker. Skärgårdens boende och näringsliv ska slippa att bli utsatta för politisk prestige!

Jens Sjöström (S), regionråd i opposition, Region Stockholm

Ulrika Falk (S), kommunalråd i opposition, Norrtälje

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition, Nynäshamn

Ann-Christine Furustrand (S), kommunalråd i opposition, Österåker

Carl Kangas (S), kommunalråd i opposition Värmdö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel