Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaparen av en kulturell mötesplats

Kandidat till Årets rospigg. I Café Chocolate har Susanne Pontvik skapat en mötesplats för alla åldrar i Rimbo. Nu är hon också nominerad till Årets rospigg.

Nyligen avslutades Café Chocolates kulturvecka som innehöll bland annat poesikväll och uppträdande av artisten Monica Thörnell.

Givetvis blev det en succé som med största sannolikhet återkommer nästa höst. Det mesta Susanne Pontvik tagit sig för de senaste åren har fallit väl ut.

Men så har det inte alltid varit.

Tiden innan hon fick chansen att starta kaféet i Rimbo var tuff. Susanne hade gått in i väggen. Hon som alltid velat hjälpa andra var i behov av hjälp.

Något hon också fick och för sju år sedan kunde hon, med stöd från den ekonomiska och kooperativa föreningen Coompanion, slå upp portarna till Café Chocolate.

Ett kafé som blivit mer än ett ställe för en god fika. Här arrangeras gratiskonserter för pensionärer, utställningar och kurser.

– Jag ville ha ett ställe där jag fokuserade på hälsa och välbefinnande. Och kultur får oss att må bra och fungerar också som terapi.

För tre år sedan drog Susanne Pontvik också i gång projektet ”Våga vara dig själv” som vänder sig till sjundeklassare i Rimbo där de får chansen att uttrycka sig i olika konstformer.

– Det är en tid i livet där man går från att vara barn till att bli ungdom och jag såg på mina egna barn hur de började uttrycka sina känslor via musiken.

En anledning till att Susanne Pontvik lyckats genomföra alla kultursatsningar i Rimbo består i att hon är väldigt lyhörd.

– Jag pratar med väldigt mycket folk. Är gärna ute på möten och hör vad folk har att säga och jag plockar upp jättemånga idéer från våra kunder också.

De kristna värderingarna är viktiga för Susanne. I dag säger hon att engagemanget i människorna är större än det i kyrkan.

– Det finns väldigt mycket man kan göra i världen, men jag tycker att det är ett bra steg att börja där man befinner sig själv. Att göra människor glada där man bor är mitt motto.

Har du aldrig under de här sju åren med Café Chocolate upplevt någon motgång?

– Nej, det har faktiskt aldrig varit jobbigt, visst har vi haft något evenemang där jag hoppats på mer folk, men nej, det här ger mig så mycket energi och jag gör något jag vill av hela mitt hjärta.

Något som kan få Susanne Pontvik att bli bekymrad är den egoism som hon anser råder i samhället i dag.

– Alldeles för många människor bryr sig bara om sitt eget i stället för att bry sig om andra.

Å andra sidan har hon upptäckt att det finns enorma resurser hos människor.

– Det gäller bara att lyckas knyta i hop dem.

Något hon har lyckats med på Café Chocolate.

Rösta på Susanne Pontvik

Skicka ett sms med texten NT ROSPIGG SUSANNE till nummer 72001. Glöm inte mellanslag mellan orden.

Susanne Pontvik

Ålder: 45.