Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaparanda i skaparladan

Glödande rött. Skimrande turkos. En mix av blågröna nyanser. Färgen flödar vid stafflierna i Skaparladan.
– Det är en superbra miljö för att måla stort, säger Annelie Björn, en av sommarens kursdeltagare.

Det är tyst i den stora, ljusa ladan där stafflier står uppställda på golvet. Det enda som hörs är ljudet från penslar, borstar och andra redskap som rör sig mot dukarna.

– Här inne har vi alltid tyst, man ska kunna höra sina egna impulser, säger Jonna Jakobsson.

Tillsammans med sin man, Peppe Jakobsson, leder hon kurser i måleri, där deltagarna arbetar utifrån principerna i så kallad Vedic Art. Framför allt handlar det om att måla inifrån sig själv - och att släppa prestationskraven. Det ska vara roligt att måla.

– För mig var det som om en polett trillade ner i mitt liv när jag började måla. Nu kan jag inte sluta, säger Anna-Maria Johansson, som är här för tredje gången.

På staffliet har hon en stor duk där mjukt formade löv avtecknar sig mot en bakgrund i glödande rött. Löven har hon plockat under natten.

– Jag fick syn på dem i min kusins trädgård, det är bambulöv. Jag plockade dem klockan tre i natt och nu har jag använt dem på duken.

Strax intill har Birgitta Sundman sitt staffli. Hon har varit här flera gånger sedan den första kursen för ett år sedan.

– Det här är mitt andrum, här kan jag få lugn och ro. Jag behöver göra något kreativt som väger upp mitt jobb, det här är jättebra, man lär känna sig själv otroligt mycket, säger hon.

Jonna och Peppe Jakobsson startade Skaparladan, med olika typer av kurser, förra våren. Tonvikten ligger på måleri, med både nybörjare och mer vana deltagare vid dukarna.

– Man behöver inte kunna någonting från början, det handlar om att prova sig fram, känna hur det är, säger Jonna Jakobsson.

Inne i ladan står Åsa Norrby och lägger ett tunt skikt rosa färg på sin duk. I ett hörn har hon fäst ett lila och ett rosa blomblad.

– Som inspiration, säger hon.

– Det är härligt att måla, jag tror att det är bra för nutidsmänniskan att göra något som handlar så mycket om att vara här och nu.

Friheten är stor på kurserna. Det finns inga bestämda uppgifter, ingenting som ska redovisas. Kursledarna har genomgångar av de olika principerna för måleriet, där de fyra första är linjer, färg, form och struktur. Inne i fårhuset lägger Jenny Lennhammar vit färg med kniv på en duk där bakgrunden skimrar i turkos.

Med svepande rörelser låter hon de ljusa strecken växa fram.

– Det blir former som man inte hade tänkt när man arbetar med andra redskap än penslar, det är spännande, säger hon.

Längre in i lokalen har Annelie Björn fångat två fåglar i flykten i en målning med tunna, tunna stråk av färg.

– Jag använder mycket vatten, då blir det så där. Jag är egentligen akvarellmålare, det är första gången jag målar i akryl, förklarar hon.

Sedan säger hon ungefär samma sak som de andra deltagarna. Att det är så skönt att vara här och måla.

– Man får komma bort från vardagen ett tag.