Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skånsk kålsoppa eller grekisk carbonara?

Artikel 1 av 5
NT Minns - 60-talet
Visa alla artiklar

Skolmaten debatteras friskt nuföritden, men var det verkligen bättre förr?

Annons

I en tidning från 1962 kan vi läsa att skolan bjuder på bland annat blodpudding, pölsa och stekt sill med råstuvad potatis.

Motsvarande vecka, nu 52 år senare, kan vi läsa på Freinetskolan Mimers hemsida att de serverar örtsoppa med vitlöksklick och kycklinggodis med tre dippsåser och klyftpotatis. Varje dag med ett vegetariskt alternativ.

Skolmaten har alltså utvecklas en hel del. Samtidigt har det blivit populärt att uttrycka sig mer exotiskt. Skillnaden mellan "Kokt fisk, sås, potatis, råsallad" och "Sejfilé med tomater och oregano, serveras med kokt potatis" kanske inte är så stor som man kan tro?