Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandinavisk kamratskap inger trygghet

I dessa juletider sitter nog de flesta skandinaver tillbakalutande, omgivna av hemmets trygga vrå, tillsammans med nära och kära intill sig. Det är sannerligen en tid för mycket av det goda som livet har att erbjuda.

Annons

Dock finnes oroshärdar aldrig särskilt långt borta. Kanske är sådana oroshärdar än mer påträngande för vår östliga granne – Finland. Finlands president Sauli Niinistö påtalar i en intervju med SvD den 21/12 hur Ryssland mer och mer fjärmar sig från väst, och det västliga liberala tänkandet – detta väcker frågor.

Samtidigt går det svenska försvaret på ständig sparlåga, vilket man har gjort sedan 90-talet. Den rådande försvarsdebatten i Sverige är minst sagt livlig, vilket är bra. Om tre månader kommer regeringens försvarsberedning presentera nästa rapport som i sin tur kommer ligga till grund för det stora försvarsbeslut som skall fattas våren 2015. Beslutet är av stor vikt och kommer peka ut riktningen för Sveriges framtida försvarsförmåga.

I grunden handlar det inte om hur många bomber och granater vi skall förfoga över. Det handlar snarare om hur vi på ett effektivt sätt skapar en förtroendeingivande försvarsförmåga, vars resurstilldelning är grundad i verkligheten. Det nordiska försvarssamarbetet är essentiellt i en sådan framtid. En stabil region skapas sällan av ensamma aktörer och detta gäller såväl Skandinavien såsom Mellanöstern. De nordiska länderna samverkar redan i dag genom försvarssamarbetet NORDEFCO (Nordic Defense Cooperation) som undertecknades i Helsingfors 2009. Samarbetet syftar således till att stärka ländernas egna försvar och hitta effektiva gemensamma lösningar. Ytterligare fördjupat samarbete mellan de nordiska länderna på detta område skulle vara mycket fördelaktigt, inte minst för Skandinavien som region, men också för att verka som en stabiliserande aktör i en tid av hastiga svängningar på det geopolitiska området.

Folk och Försvars sedvanliga rikskonferens i Sälen i januari är en utmärkt plattform för de skandinaviska länderna att intensifiera sina diskussioner kring vidare framtida samarbeten.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och president Sauli Niinistö kommer vara på plats, vilket skickar en tydlig signal att dessa frågor börjar bli än mer prioriterade både för medborgarna och deras representanter.

I tider då Ryssland tenderar att bli mindre öppet mot omvärlden, likaså ett EU som sväller i oönskad takt utan vare sig legitimitet eller folklig förankring, krävs ett enat och starkt Skandinavien som står upp för öppenhet och människors lika värde.

I den högst verkliga verkligheten kan inte dessa eviga värden skyddas utan en förtroendeingivande försvarsförmåga – detta är ett faktum.

Eftersom julen är en tid för gemenskap och sammanhållning, är det kanske hög tid att ägna våra grannar en tanke, för ensam är sannerligen inte stark.