Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandalen Maria Robsahm

(Detta är en gammal artikel som publicerades den 24 april 2009.) Maria Robsahm är svensk EU-parlamentariker. Hon hette tidigare Maria Carlshamre och kryssades in 2004 på ett folkpartimandat, men hoppade av 2006 och har sedan dess representerat Feministiskt initiativ i EU-parlamentet.

Annons

Representerat är kanske fel ord. Maria Robsahm har nämligen inte varit speciellt aktiv i parlamentet sedan hon bytte parti. Hon har överlägset sämst närvaro bland de svenska ledamöterna. Hon har inte hållit något anförande sedan november 2006 och har bara ställt en enda fråga sedan oktober 2007.

Enligt Maria Robsahms hemsida beror detta på att hon har en handikappad son som kräver hennes närvaro, och att hon därför bara kan vara i Bryssel och Strasbourg två dagar per resa. Hon menar dock att en hel del av arbetet kan skötas hemifrån via mejl.

Maria Robsahm har fel. Man kan inte sköta ett förtroendeuppdrag via mejl, allra minst i EU-parlamentet. Ett sådant uppdrag kräver att man finns på plats, och deltar i möten, är aktiv i debatter och pratar med media. Om man inte är på plats så har man inget inflytande och ingen möjlighet att påverka. Och då sviker man alla sina väljare, vilket i Maria Robsahms fall är ett speciellt stort svek, eftersom hon blivit inkryssad.

Det borde Maria Robsahm också förstått. Därför borde hon ha avsagt sig sitt uppdrag, till förmån för någon annan. Det vore det mest ärliga gentemot hennes väljare.

Men det ville hon uppenbarligen inte. Orsaken kan vara ekonomisk: trots att hon inte skötte sitt jobb så ville hon ändå ha kvar sin höga lön som EU-parlamentariker. Orsaken kan också vara politisk: som avhoppare från folkpartiet ville hon inte att detta parti skulle återfå sitt mandat i EU-parlamentet.

I vilket fall är Maria Robsahms agerande en stor skandal. Det är skamligt att en folkvald behåller sitt mandat och sin lön trots att hon i praktiken inte gör någonting.

Men det är inte bara Maria Robsahms agerande som är skandalöst. Samma gäller för Feministiskt initiativ, som tydligen inte har haft någon kontakt med Maria Robsahm på länge. Partiets ledning, med Gudrun Schyman i spetsen, har uppenbarligen inte brytt sig om att Maria Robsahm inte gjort någonting i EU-parlamentet. Väljarna bör givetvis fundera över om det är någon mening att rösta på partiet i EU-parlamentsvalet i juni om man inte brytt sig om att utnyttja det mandat man haft de senaste åren, så lär man inte utnyttja ett kommande mandat heller.

Dessutom är detta en mediaskandal. Det är en skandal att Maria Robsahm kunnat misskötta sig så länge utan att någon från medias sida uppmärksammat detta förrän nu. Det är tyvärr ett mycket bra exempel på hur dåligt den svenska mediabevakningen av EU-parlamentet fungerar.