Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi bygga högt överallt i Norrtälje?

Några reflektioner efter att ha läst kommunstyrelsens ordförande Bino Drummonds (M) uttalande i Norrtälje Tidning om högre hus när man bygger nytt.

Norrtälje stad växer. Många vill bo i småstaden Norrtälje. I hamnen byggs det tätt och högt.

Läget i direkt anslutning till stadskärnan och vattnet samt traditionen med höga silobyggnader motiverar skalan. Här blir det något nytt som utvecklar och kompletterar småstaden.

Men ska vi bygga högt överallt i Norrtälje stad? Om Norrtälje fortsatt ska vara attraktiv som bostadsort gäller det att förstå de avgörande stadskvaliteter som präglar småstaden. När vi bygger vidare på staden får det inte bli likadant överallt och inte likadant som i alla andra nya förorter i Stockholmsregionen. Vi får inte låta kortsiktiga intressen steg för steg förändra stadens skala och karaktär så att Norrtäljes karaktär av småstad på sikt försvinner.

Övre Bryggårdsgärdet kan ses som ett kritiskt exempel. Nu finns ett förslag till gestaltningsprogram som avviker från tidigare tankar på trädgårdsstad och som trots ord som ”grönska och lekfullhet” påminner om alla samtida utbyggnadsområden i regionen. Skalan i förslaget till bebyggelse präglas mer av förort än av komplement till staden Norrtälje.

Nu används skalan i Bryggårdsgärdet även som motivering för att öka exploateringen i den kvarvarande fjärdedelen av kvarteret Njord mellan stadskärnan och Övre Bryggårdsgärdet. Det hade varit naturligt att bygga färdigt kvarteret på ett sätt som anpassas till den bebyggelse som uppfördes där för några år sedan. Men nu, bara några år senare, har kortsiktiga exploateringsintressen fått hämta motiv till högre hus i en ännu inte beslutad planering för Övre Bryggårdsgärdet.

Det aktuella förslaget till detaljplan för kvarteret Niord reser frågor som har att göra med anpassning till befintlig bebyggelse i kvarteret men som också gäller utvecklingen av Norrtälje stad. Det är dags att politiker och planerare tänker till. Hur ska vi på lång sikt värna och utveckla kvaliteterna i småstaden Norrtälje? Vi får inte såga av den gren som vi sitter på!

Nu pågående detaljplaneförslag för fastigheten Niord 1 (före detta bilfirman i hörnan Baldersgatan–Odengatan) innehåller uttalade tankegångar vilket alla boende i resten av kvarteret Niord med bestämdhet avvisar i två yttranden i planskedet utan beaktande. Befintlig bebyggelse i tre fjärdedelar delar av kvarteret innehåller 71 lägenheter i två till fyra våningar. Nu föreslås att resterande fjärdedel skall innehålla 55 lägenheter i fyra till fem våningar, med sju till tio meter högre hus än de befintliga.

Alla berörda grannar i bostadsrättsföreningen Kristallen anser att man skall bygga färdigt kvarteret i likhet med befintliga hus avseende form, färg, höjd och exploateringsgrad och har begärt att kommunen gör ett omtag i detaljplanen före antagandet.

Arne Olofsson, boende i bostadsrättsföreningen Kristallen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel