Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska skattebetalarna i Norrtälje betala för on-line-kurser?

Ingmar Ögren (SD) skriver i Norrtelje Tidning om att låta eleverna på Rodengymnasiet läsa kurser som finns tillgängliga på internet.

Anmäl text- och faktafel

Låt oss börja med att reda ut att det finns i dag inga som helst hinder för de elever som vill, att läsa internetbaserade kurser på sin fritid. MOOC (Massive Open Online Courses) finns i en stor mängd och i vitt skilda ämnen, allt från kinesiska till kvalificerade kurser inom IT. Kvaliteten på utbildningarna är ofta mycket varierande, allt från stora aktörer som Harvard till betydligt mindre kända aktörer spridda över hela världen.

Kurserna i sig själv är ofta (inte alltid) gratis. Men för att få ut sitt diplom eller kursintyg kostar det pengar som Ingmar Ögren själv konstaterar i sin debattartikel.

Han skriver väldigt svävande om vem som ska betala och det är här ett av problemen uppstår.

Alliansen i utbildningsnämnden ser naturligtvis positivt på att elever vill förkovra sig och läsa mer än det som ryms inom de ordinarie kursplanerna. Men vi ser samtidigt en stor risk i att det blir skattebetalarna i Norrtälje kommun som i slutändan får betala för de externa kurserna. Därför avslog nämnden förslaget.

Ska kommunen erbjuda MOOC som en del av vår undervisning på gymnasiet, så måste någon utföra ett arbete med att sortera och se att det som erbjuds håller måttet. Ett av de exempel som Ingmar Ögren tog upp i sin debattartikel var kursen i kinesisk arkeologi. Eftersom Rodengymnasiet i dag inte erbjuder utbildning i kinesisk arkeologi så saknar vi av naturliga skäl den nödvändiga kompetensen för att kvalitetssäkra den och liknande kurser som erbjuds av tusentals andra aktörer.

Vem ska då utföra den här kvalitetsgranskningen? Tänker sig Ingemar Ögren att vi ska leja in externa konsulter som ska sköta granskningen varje gång en elev vill läsa en kurs? Är det i så fall skattebetalarna eller den enskilda eleven som skall betala?

Frågan hur vi ska möta upp och sporra de duktiga eleverna är större, och där avser vi i Allians för Norrtälje att komma med skarpa förslag under mandatperioden.

Patrik Dahl (C), ordförande utbildningsnämnden

Elisabet Ek (L) vice ordförande utbildningsnämnden

Jörgen Jansson (M), gruppledare utbildningsnämnden

Gun Åström (KD), gruppledare utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel