Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska köparna få skylla sig själva?

Den 14 april fastställer kommunfullmäktige den så kallade skelettplanen, som grund för fortsatt planering av hamnområdet.

Annons

Det gäller sanering av marken samt anläggande av gator och ledningar för värme, el, bredband, vatten och avlopp i hela området, investeringar som kommunen står för och som dess ledning tror sig om att kunna få tillbaka när kvarteren bebyggs. Om inte förlorar skattebetalarna pengar.

Enligt en artikel i Norrtelje Tidning räknar kommunen med en exploateringsgrad med 1 500 lägenheter till ett genomsnittligt pris på 32 000–48 000 kronor per kvadratmeter. Det framgår inte om exploatörerna i den kalkylen räknat med att tillämpa progressiv avskrivning, vilket sker inom de bostadsrättsföreningar som byggföretagen registrerar för att kunna sälja lägenheter under byggtiden.

I deras ekonomiska planer redovisas inga eller mycket ringa kostnader för avskrivningar. Man skjuter dessa framför sig genom att tillämpa avskrivningstider på 100 år och mer, vilket innebär högre kostnader längre fram. Allt för att inte avskräcka köpare.

”Progressiv avskrivning, liten i början av nyttjandeperioden men väsentligt högre i slutet, kanske efter 100 år, är i dag mycket vanlig bland nybyggda eller nyombildade föreningar. Skulle denna metod inte tillåtas innebär det i många fall dramatiska behov av avgiftshöjningar, och få skulle ha råd att flytta till nybyggda bostadsrättsföreningar.” Detta läser jag på hemsidan hos Bostadsrätterna. Detta är just nu aktuellt sedan Bokföringsnämnden, med ansvar för god redovisningssed, diskuterat progressiva avskrivningar vid sitt senaste sammanträde.

I Svenska Dagbladet har jag läst att byggföretagen lobbar hos bostadsminister Stefan Attefall (KD). De vill på kort sikt att föreningarna ska undantas från nu gällande regler och på längre sikt få ”en klokt anpassad lösning”, som JM:s finanschef Claes Magnus Åkesson uttryckte det i ett mejl till Attefall den 24 februari 2014.

Vore jag cynisk skulle jag kunna säga: De får väl skylla sig själva, de som köper lägenheter utan att kolla upp vilka avskrivningsregler som använts. Och gör de det inte i tid, kan de ju alltid skynda sig sälja bostadsrätten innan dyra åtgärder blir nödvändiga, och därmed låta andra godtrogna ta smällen. Men, med hanteringen av gamla stadshotellet i minnet, har jag svårt för det.

Jag tar istället stöd i forskningen och refererar till Jonas Anund, doktorand vid Institutionen för Energiteknik, KTH, som i en debattartikel i Ny Teknik den 13 november 2013 bland annat skrev: ”Jag föreslår att byggande av bostadsrätter måste inkludera brukarperspektivet. Det bör finnas en part som ansvarar för att de boendes intressen tas i beaktande, både under projektering och under produktion av bostadsrätter.”

Till dess måste alla som bryr sig om hållbarhet och samhällsnytta räkna med att Norrtelje Tidning och andra media har modet att hålla tummen i ögat på lokala politiker och byggherrar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel