Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska kommunen subventionera Noa?

Annons

Vi behöver kulturen för att leva ett gott liv. I Norrtälje kommun har vi ett rikt kulturliv.

Det stöds av kommunen, det vill säga via våra skattepengar, bland annat genom egna arrangemang och programbidrag, stöd till särskilda sommarevenemang, verksamhetsbidrag till kulturföreningar och samlingslokalshållande föreningar, stöd till museer i egen och extern regi för att nämna några exempel. Till detta kommer alla kulturaktiviteter som till exempel bildningsförbunden bedriver med stöd från kommunen. Vi är glada över att vi haft möjligheten att utöka de ekonomiska resurserna till kulturen i kommunen, och öka stödet till föreningarna.

Nu har det uppstått en debatt om kommunens stöd till ateljéföreningen Noa, som beskrivs vara ”utkastad” från sina lokaler. Det stämmer inte med verkligheten.

Noa hyr av Campus Roslagen AB som är ett kommunalt bolag. Med sina fastigheter ska bolaget medverka till att framför allt eftergymnasiala utbildningar etableras i Norrtälje och ge det lokala näringslivet och andra intressenter bra service och bra förutsättningar till verksamhet på Campusområdet. Dessutom finns omtyckta studentbostäder på området.

För att lyckas med uppdraget behövs hyresintäkter. Hyran ska vara varken högre eller lägre i jämförelse med liknande lokaler. Det är populärt att hyra på Campus-området och det finns i stort sett inga lediga lokaler.

För ett antal år sedan var läget annorlunda. Ett flertal lokaler var outhyrda. Då valde dåvarande Nihab att hyra ut till bland annat Noa med kraftigt rabatterad hyra. Hellre stödja en kulturförening och få in lite pengar, än att inte få någon hyra alls.

Men verkligheten förändras och läget är alltså annorlunda nu med den stora efterfrågan på lokaler från olika intressenter i kommunen. Om Noa inte orkar med att betala en skälig hyra, har Campus Roslagen AB erbjudit Noa ett annat alternativ. Inte lika stort och inte med lika högt i tak, men ändå ett konkret förslag på ersättningslokal – dessutom med fördelaktiga övergångsvillkor. Till detta förslag säger Noa nej.

Ska Noa ha en lokal med kommunal subvention? Frågan måste vägas mot alla andra kulturaktörer för vuxna för att det ska bli någon rättvisa. Det är inte Campus Roslagen AB som ska svara på frågan. Kommunens mångfacetterade stöd till kulturlivet kanaliseras via kultur- och fritidsnämnden. Vi är från samverkansstyrets sida mycket öppna för synpunkter och dialog om hur det framtida kulturstödet ska utformas i en växande kommun där kulturen är av stor betydelse.

Olle Jansson (S), Campus Roslagen AB

Bo Blideman (MP), Campus Roslagen AB

Kurt Pettersson (C), Campus Roslagen AB

Bengt Ericsson (C), kultur- och fritidsnämnden

Lenneke Sundblom (S), kultur- och fritidsnämnden

Roine Karlsson (MP), kultur- och fritidsnämnden

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsen

Anders Olander (C), kommunstyrelsen

Ingrid Landin (MP), kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel