Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska du ut och campa? 

Myggdödare, gasolbrännare, frystorkade curryrätter och absolut en portabel batteriladdare för att hålla liv i mobilen. Det händer saker i campingvärlden. Allt om Roslagen har tagit fram årets trender och tips.

Annons

Det är sommar och vinterutrustningen har fått vika för sommarprylarna bland sporthandlarnas butikshyllor.

Det fanns en tid när det så kallade rörliga friluftslivet byggde på strapatser, eländig mathållning och blöta vadmallssäckar. Så icke längre. Säljaren Anders Back på Intersport i Norrtälje visar runt bland hyllorna. Liggunderlag trängs med sovsäckar, klassiska Trangiakök och gasdrivna myggjagare. Det finns, kan man säga, att välja på.

– Det finns en friluftstrend. På vintern handlar det om att gå på tur, när det blir sommar handlar det om att röra sig i skog och mark, gärna med övernattning i eget tält, säger Anders Back och pekar på ett tunneltält för två.

– Men det finns också tält för hela familjen, moderna varianter av de där som fanns på 60-talet med ståhöjd och skilda sovrum, berättar Anders Back.

Av prislappen att döma helt klart ett alternativ till husvagn och husbil. Men bilen känns nödvändig när tältet väger 20 kilo.

Finns det en trend finns det också prylar, men också en hel del konservatism. Färgglada ryggsäckar är ett exempel. De är för söndagspromenaden eller dagsturen. Militärgröna, möjligen grå gäller för eliten.

– Ju mer elit eller proffs desto diskretare färger, berättar Anders Back

Men under ytan har utvecklingen gått framåt också på ryggsäcksfronten. Inte minst vad gäller de mer avancerade säckarna. Träramar i stället för lättmetall för att skapa avlastning och speciella herr- och damsäckar, anpassade till mäns och kvinnors kroppar.

– Träramen är dessutom bättre ur miljösynpunkt, säger Anders Back.

Förr fick den som gav sig ut i skogen på vandring lämna lapp efter sig som berättade om färdväg och beräknad återkomst. Allt för att göra det möjligt att leta rätt på vandrare som gått vilse.

I dag är det helt ute. Modern GPS-teknik med vandringskartor i armbandsuret eller som en app i mobilen är det som gäller. Men som alla med mobil i fickan vet, drar de ström och utan ström, står sig den moderna vandraren slätt. Inga problem.

– Nu tar man med sig ett kraftfullt batteri som kan ladda upp mobilen åtminstone fem gånger, berättar Anders Back.

Samma kraftpaket duger också till att ladda paddan eller någon annan elektrisk manick man bara inte kan vara utan i skogen.

Det enda som känns något så när bekant för en skogsvandrare är den frystorkade maten. Men också den har uppdaterats. Indian curry och andra asiatiska rätter står på matsedeln. Borta är Lappskojsen och borta är T-spriten. Eller nästan.

– De finns kvar, men det är enklare och lättare att använda gas.