Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjungande arbetsförmedlare fyller 50

En milstolpe i Tomas Jonssons liv var när han en dag hösten 1995 sjöng med Lotta Engberg och hennes band. Låten var Chuck Berrys ”Johnny B. Goode”. I dag den 20 januari fyller han 50 år.

Annons

Platsen denna dag 1995 var Älvsjömässan utanför Stockholm. Arbetsförmedlingspersonal från hela länet var församlad. En programpunkt var musikunderhållning, med Lotta Engberg och hennes band. Ibland har Tomas Jonsson ryckts med av ton och rytm och erbjudit sig att göra inhopp när band uppträder. Så var det även denna gång.

– Lotta Engberg var härlig, minns han. Hon lämnade över mikrofonen till mig och klev bakåt och greppade i stället gitarren.

Stämningen var på topp och Tomas Jonsson fick välförtjänta applåder från de församlade kollegorna. Fotot här intill togs av dåvarande arbetskamraten Christina Storm, som nu är chef för arbetsförmedlingens marknadsområde Södra Norrland. När Tomas Jonsson i början av sin yrkeskarriär var fritidsledare på en fritidsgård i Solna, startade ledarna ett band, ”mest för att visa ungdomarna att vi fattade vad det handlade om”. Tomas Jonsson stod för sången och ett slagnummer var den dova ”Cocaine”, dock omdöpt till ”Banan”.

I Solna, närmare bestämt Råsunda, föddes han, och arbetade inledningsvis som fritidsledare på Granbacka fritidsgård och i Pampasparken. Senare började han arbeta som arbetsförmedlare. Då hade han sin arbetsplats i Botkyrka och i Sollentuna. Under alla år har hans familj haft sommarställe på Vätö.

– Så jag har varit ”badjävel”, säger han. Vid alla ledigheter har jag varit där.

Storstadspulsen kändes till slut för tung för honom. För två år sedan började han på arbetsförmedlingen i Norrtälje. Hans inriktning är jobb- och utvecklingsgarantin, som är ett program för långtidsarbetslösa.

– Det här jobbet går ut på att få folk att se att de har krafter, kanske inom områden de inte tidigare tänkt på, säger Tomas Jonsson.

– Man kan inte bara ha det här jobbet som försörjningsarbete bara, säger han. Man måste engagera sig också. Det positiva med jobbet är mötet med människor. Men man får även se de mörka baksidorna i hur en del har det i dag.

Nu har han bestämt sig att bo på Vätö för gott, och har köpt det gamla posthuset, några kilometer från sommarhuset. Till intressena hör bilar och mopeder, vilket tycks ligga i familjen, eftersom hans storebror Anders Jonsson är ordförande i Norrtälje Motorklubb som anordnar American Car Show.

– Jag har en Volvo Amazon från 1958, säger han. Storebror kör stora bilar och lillebror kör små bilar.