Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjung inte falskt om studentens lyckliga dagar

Ungdomsarbetslösheten var en stor fråga i valrörelsen. Många, framför allt socialdemokrater, pekade på siffror som visade att Sverige har en ungdomsarbetslöshet på nära 30 procent, och hävdade att detta visade att alliansregeringens politik var misslyckad.

Om man skall tro statistiken är det alltså inga lyckliga dagar som väntar de studenter som i dag lämnar Rodengymnasiet. De får svårt att få jobb, om de inte väljer att fortsätta studera. Men statistiken ljuger. Som en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visar, är Statistiska centralbyråns uppgifter om arbetslösheten bland ungdomar helt missvisande. Enligt SCB är arbetslösheten bland 15-19-åringar hela 41 procent. Vad detta betyder är egentligen att 41 procent av de 15-19-åringar som försökte få ett arbete misslyckades med detta. Eftersom nästan alla 15-19-åringar går i skolan betyder detta att de misslyckats att få ett extrajobb.

Trots SCB-statistiken har, enligt ESO-rapportens författare Anders Forslund och Mattias Engdal, de flesta ungdomar inga problem att hitta en väg in i arbetslivet. Arbetslösheten bland ungdomar har ökat något de senaste 20 åren, men det är främst i vissa grupper: dem med funktionsnedsättningar, med utländsk bakgrund eller utan fullständiga gymnasiebetyg. De flesta av dem som i dag lämnar Rodengymnasiet med färdig examen kan därför utan problem sjunga om studentens lyckliga dagar.

Rapportförfattarna menar därför att debatten inte borde handla om den generella arbetslösheten bland ungdomar, utan om de ungdomar som varken arbetar eller studerar, som med en engelsk förkortning kallas NEET. Den gruppen utgör cirka fem procent av alla 15-19-åringar, en siffra som varit ganska konstant i många år.

Det blir intressant att se om ESO-rapporten får något effekt på debatten. Att SCB-siffrorna över ungdomsarbetslösheten är missvisande är inget nytt. Trots det har många socialdemokrater gladeligen fortsatt att använda dessa siffror. Frågan är om detta förändras nu när Socialdemokraterna sitter i regering och allianspartierna i opposition.

Rapportförfattarna menar också att det är fel med generella arbetsskapande insatser till ungdomar, eftersom de flesta klarar sig bra. Istället bör insatserna satsas på de grupper som har det svårt att få jobb. Det skulle alltså vara rätt att ta bort den sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar, som alliansregeringen införde och som nu S-MP-regeringen tänker avskaffa.

Vad rapportförfattarna inte tar upp är dock att just den sänkta arbetsgivaravgiften kan vara en bidragande orsak till att de flesta ungdomar i dag har lätt att få jobb. Risken är därför stor att svårigheterna ökar när avgiften nu höjs. Det hade varit intressant om detta också hade belysts i rapporten, men det gör man tyvärr inte.