Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuspersonal klarar inte hygienkrav

Enligt en rapport från Tiohundra AB har Norrtälje sjukhus svårt att nå upp till basala hygienrutiner och klädregler, även om man blir bättre.

Socialstyrelsens nationella krav är att 70 procent av vårdpersonalen ska klara kraven för användning av handsprit, skydds- och arbetskläder, smycken, naglar och hår. På Norrtälje sjukhus som helhet nådde knappt 50 procent av personalen målet under hösten 2013. Då hade man ändå bättrat sig sedan våren.

Duktigast under hösten var avdelning 1, 2 och 4 med 90, 88 respektive 70 procent. Varken IVA eller avdelning 3 nådde upp till kravet.

– Det är inte acceptabelt. Nu gör avdelning 3 mätningar varje månad och i februari var resultatet 80 procent, säger chefläkare Bo Hellström.

Ingen av sjukhusets öppenvårdsmottagningar klarade kraven.

– Den vanligaste missen är att inte desinficera händerna innan man tar på sig handskar. I vissa fall kan det bero på att det är bråttom och man inte hinner vänta på att händerna ska torka.

I en jämförelse som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort inom slutenvård på 54 sjukhus och sjukvårdsområden är genomsnittet 73 procent. Bäst var Ystads lasarett med 98 procent och sämst var Stockholms läns sjukvårdsområde där 48 procent av personalen klarade alla sju kriterier.