Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju Pariskrogar att minnas

Maten är och förblir ett av de främsta skälen till att göra en
Paris-resa. Vi hittar sju pärlor i den franska huvudstadens
restaurangdjungel, från prisvärd budget till maximal lyx.

Annons

I matens huvudstad Paris finns oräkneliga variationsmöjligheter när det kommer till mat. Numera har staden moderna bistron med ovanliga och innovativa menyer i vart och vartannat gathörn. Bredvid ligger de klassiska brasserierna och restaurangerna kvar. Spännvidden har blivit omtumlande stor.

Att smörja kråset i Paris är definitivt inte alltid billigt, men det är nästan alltid bra. Något som givetvis förklaras med parisarnas kräsna och extrema matintresse. Den restaurang som gör något mindre lyckat har snart "Lokalen överlåtes"-lappar i fönstret.

Det finns en Pariskrog för varje tillfälle. Följ med på en skattjakt till sju ovanligt besöksvärda restauranger, som dessutom representerar var sin typ av etablissemang.

1. Le Coude Fou

Långt ifrån alla hittar denna oansenliga men strålande kvarterskrog i Marais. Lokalen har gammaldags charm och bara namnet Den galna armbågen ger stilpoäng. Servicen är ovanligt ödmjuk och hjärtlig för att vara Paris. Detta är typen av ställe man känner sig som hemma på redan första gången man är här. Särskilt den ständigt förnyade lunchmenyn är prisvärd. På kvällsmenyn förekommer å andra sidan suveräna fiskrätter som Marmite de rougets sauce bouillabaisse och mycket annat.

Adress: 12 Rue du Bourg Tibourg

2. Boco

En snabbmatskedja för finsmakare, skulle man kunna kalla Boco. Idén är enkel men djärv: att sälja mat komponerad av stjärnkockar till McDonaldspriser. Boco är en kedja budget-restauranger som fem kockar belönade med Michelin-stjärnor står bakom. Du plockar själv maten som ligger i elegant förslutna glasburkar på hyllor. Varma rätter värms sedan omsorgsfullt upp. Priserna ligger på några tior per rätt. Som snabbmat betraktat ganska svårslaget.

Adress: 3 rue Danielle Casanova (Operá), 5 rue du Rocher (Saint Lazare), 45 Cour Saint-Emilion (Bercy Village). www.boco.fr

3. Café Etamine

Likt Coude Fou är Café Etamine ett fynd i stadsdelen Marais. Trots sitt namn är stället snarare en liten bistro än ett kafé. Den lilla lokalen påminner om ett vardagsrum med mycket hemkänsla kring de få borden. Sympatiska Phillippe och Sylvain ordnar varje dag fräscha och lätta rätter med vegetariska alternativ. Huvudrätterna, till exempel avokadofylld svärdfisk eller sauterad kalvfilé med madagaskarvanilj, överraskar alltid positivt.

Adress: 13 Rue des Ecouffes, www.etamine-cafe.com

4. Coq Rico

Antoine Westermann står bakom de två tidigare slagnumren Drouant och Mon Viel Ami. Uppe i det allt vitalare Montmartre ligger hans nya skapelse. Coq Rico fokuserar på rostad kyckling och gör det som ingen annan. De finessrika sidorätterna, som karamelliserad sauerkraut, leker med ställets tema att låtsas vara ett enkelt rotisserie, ett ställe som säljer billig och snabbgrillad kyckling. I själva verket är Coq Rico trendigt och ganska dyrt, men också med skyhög kvalitet.

Adress: 98 Rue Lepic, www.lecoqrico.com

5. Restaurant Le Meurice

Förr eller senare åker vi till Paris för att fira något verkligt stort, kanske en 50-årsdag, och önskar den mest formidabla inraming som tänkas kan. Då ligger Le Meurice bra till. Superkocken Alain Ducasse ansvarar för restaurangen i det femstjärniga lyxhotellet med samma namn. Den överdådiga matsalen liknar något ur en kostymfilm från Ludvig XIV:s hov och maten tillhör det absolut bästa som går att äta i den franska huvudstaden, belönad med maximala tre stjärnor i Guide Michelin. Onödigt att nämna att man bör komma hit finklädd och med en välfylld plånbok.

Adress: 228 rue de Rivoli, www.lemeurice.com

6. Ze Kitchen Galerie

Ze Kitchen blev en omedelbar framgång för kocken William Leduil som förklarar att hans kreativa fransk-asiatiska kök kommer från många resor och en sann kärlek till Sydostasien. Menyn radar upp eleganta läckerheter som exempelvis grön mango med krabbfyllning. Restaurangen fungerar samtidigt som ett konstgalleri. Succén har knoppat av sig i Kitchen Galerie Bis där lärlingen Yariv Berrebi rönt uppmärksamhet för mat som går i linje med Leduils tänkande.

Adress Ze Kitchen Galerie: 4 Rue des Grand Augustins, www.zekitchengalerie.fr och Kitchen Galerie Bis: 25 Rue des Grand Augustins, www.kitchengaleriebis.com

7. Septime

Septime i Bastiljenområdet har på bara ett par år blivit ett mekka för matintresserade i Paris. Här arbetar unga geniet Bertrand Gerbaut med att spontant sätta samman de bästa råvaror han kan hitta i en improviserad stil. Att han lyckas bevisas av att Septime nyligen kom med på listan över världens 50 bästa restauranger, den berömda www.theworlds50best.com. För att möta den stora efterfrågan och samtidigt skapa ett mer anspråkslöst alternativ öppnades vinbaren Septime Cave strax intill. Som i en tapas-bar kan man beställa vin och smårätter, vilka äts stående.

Adress Septime: 80 Rue Charonne.

Adress Septime Cave: 3 Rue Basfroi.

www.septime-charonne.fr

Fakta/Paris

Allmänt

Paris är Frankrikes huvudstad och här bor cirka 2,2 miljonerinvånare (år 2010). Staden är indelad i 20 arrondissement, ochligger vid floden Seine.

Att ta sig runt: I Paris välfungerande tunnelbana säljsenkelbiljetter för 14 kronor men turister kan tjäna pengar påendagsbiljetterna Mobilis för 53 kronor, som gäller i innerstan.Ett femdagars Paris Visite-kort (för hela Paris) kostar 260 kronoroch ger även rabatter på vissa sevärdheter.

Tidsskillnad: Ingen.

Antal invånare: Omkring 16 miljoner med förorter.

Visum: Behövs ej.

Språk: Franska. Engelska fungerar allt bättre, men absolut intealltid och överallt.

Valuta: Euro. 1 euro är 8,55 kronor.

Prisnivå

Paris är inte billigt, särskilt inte för den som vill fika. Att taett glas vin är något mer prisvärt men överlag gör man av medmycket pengar i Frankrikes huvudstad.

Resa dit

Air France har flera flyg dagligen från Stockholm. Även Köpenhamnoch Göteborg har täta direktförbindelser med Paris. Prisexempel: 1893 kronor Stockholm till Paris under högsäsong. Även andra bolagflyger sträckan och paket med resa + hotell erbjuds av fleracharterbolag, exempelvis Ving.

Säsong

Året runt, men vår, sommar och tidig höst har förstås behagligaretemperaturer än senhösten och vintern, som kan vara kall ochinnebära snö.

Info

www.paris.fr