Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjön Sparren läcker och växer igen

Sparrens natur- och vattenvårdsförening är orolig över att sjön Sparren mår dåligt. Lösningen kräver en investering på flera hundra tusen. Det är pengar som inte finns. Så nu ger sig föreningen ut på tiggarstråt.

Annons

Föreningsmedlemmarna har sett försämringar de senaste åren med algblomning, mycket kraftig sjögrästillväxt och sämre siktdjup. Grodyngel dör innan de vuxit upp till grodor och dammusslor, tornsnäckor har försvunnit och vattennivåerna varierar kraftigt.

– Så någonting har hänt, säger föreningens ordförande Janne Hanberg och hans fru Elisabeth Rudbäck.

Föreningen har tagit hjälp för att förstå orsakerna bakom detta och de befarar att de mycket stora och snabba variationerna i vattennivån kan vara en orsak. Strandzonen förlorar därmed sin naturliga del i kretsloppet.

– Stora strandområden svämmas över för att sedan torrläggas blixtsnabbt. Naturen hinner inte med, säger Janne Hanberg.

Sparrens natur- och vattenvårdsförening bildades för 50 år sedan just för att markägarna runt sjön var oroliga över sjöns kondition. Då var det fiskdöd som oroade. Därför har föreningen under alla år kostat på regelbundna mätningar, detta i nära samarbete med vattenforskare.

– Alla stödjer oss i teorin att de väldigt snabba nivåvariationerna är illa för sjön, säger Janne Hanberg.

Vattennivån regleras vid den gamla dammen vid Röbykvarn i utloppet mot Kårsta. Det är en mer än 150 år gammal damm som tidigare försåg en kvarn med vattenkraft. I dag är kvarnen borta och fördämningarna har börjat läcka.

Den lilla del av sjön där fördämningen finns är privatägd, men ägaren har ingen möjlighet att kosta på en reparation själv. Därför försöker nu föreningen samla in pengar för att reparera dammen.

Det blir dyrt. För det är inte bara att sätta i gång och laga dammluckor. Arbetet måste ske på ett sätt som tillfredsställer alla. Inte minst länsantikvarien.

Dammen har ett kulturhistoriskt värde, det får inte försämras, och länsantikvarien kräver att fördämningen ska återställas i det skick som den var i när kvarnen fanns där.

– Två arkeologer ska följa arbetet, säger Hanberg.

Kalkylen för arbetet ligger runt 250 000 kronor. Det är pengar som föreningen inte har. Så nu gör man en kraftsamling för att på olika sätt samla in pengar.

Förhoppningen är att man ska få ihop så mycket pengar att man kan påbörja arbetet under senhösten. Hittills har insamlingen varit lyckad. På de tre veckor som den pågått hittills har man fått ihop 27 000 kronor.