Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjömärken ska rustas längs hela kusten

Under två år ska nu Sjöfartsverket och försvarsmakten rusta upp militära sjömärken längs den svenska kusten.

Ett stort antal sjömärken i skärgården ska nu rustas upp, återställas till ursprungligt skick eller i vissa fall avvecklas. Försvarsmakten har sett att det finns ett stort behov av detta. Många märken är byggda i trä och har börjat ruttna. Ofta består de av flera enheter som märke, fyr och båk.

Sex personer kommer att anställas under projektperioden i två sjögående team. De bemannar en båt, verkets eget farledsfartyg Fyrbjörn. Idag finns det ingen standard för hur sjömärken ska se ut. Vid nybyggen vill man att de nya sjösäkerhetsanordningarna ska få en standard som motsvarar de civila.

– Vi kommer att måla, blästra, utföra betongarbete och snickeri, säger Ellinor Gröndahl, som är projekledare på Sjöfartsverket.

På några märken kommer materialet bytas ut mot aluminium. Det blir mer praktiskt och mer underhållsfritt. Verket kommer att ta kontakt med alla markägare innan man gör arbetet. Vid stora förändringar ska avtal upprättas mellan Försvarsmakten och markägaren. Även arbeten i fågel- och sälskyddsområden kommer att göras. Här krävs dock dispens hos länsstyrelserna.