Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar får flyga igen

På grund av tekniskt fel fick de nya räddningshelikoptrarna inte flyga. Under lördagen åtgärdades de.

Sjöfartsverkets sju helikoptrar köptes in specifikt för att klara is, kyla och mörker. De nya helikoptrarna upptäcktes under veckan ett tekniskt fel på rotorn och kunde därför inte flygas.

– Vi är lite vingklippta. Vi har inte tillgång till våra räddningshelikoptrar, sa Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral, till Aftonbladet.

Flygfältet i Norrtälje hyser en av Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Sjöfartsverket helikoptrar är också placerade i Umeå, Visby, Ronneby och Säve i Göteborg.

Under lördagen åtgärdades dock samtliga och, enligt Göteborgs Posten är de nu i drift igen.

Det som orsakade flygförbudet var, enligt tidningen, upptäckten att skruvar i anslutning till rotorn kunde skruva ur sig själva. Den största faran var inte att skruvarna kunde lossna utan att de i ett sådant läge kunnat skada andra delar på helikoptern under flygning.

Sex helikoptrar belades med flygförbud. Den sjunde var redan inne för planerat underhåll.

På fredagens eftermiddag och kväll undersöktes samtliga helikoptrar. På tre av dem fanns inte felet på skruvarna och de kan omgående sättas i drift.

Läs också:

http://www.gp.se/nyheter/sverige/r%C3%A4ddningshelikoptrar-operativa-i-dag-1.3772772