Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöfåglarna i fokus när experter träffas

Naturskyddsföreningen samlar experter för seminarium. 

Skärgårdens sjöfåglar har minskat dramatiskt de senaste 20 åren. Roslagens naturskyddsförening ordnar ett seminarium för att diskutera orsaker. Beståndet av sjöfåglar som ejder, svärta, alfågel, alförrädare och sjöorre har halverats under den senaste 20-årsperioden. Varför vet man inte, men gemensamt för dessa fåglar är att de är musselätare.

På måndag ordnar Roslagens naturskyddsförening ett seminarium i Folkets hus för att diskutera orsaker och vad som kan göras åt det.

– Det blir ett värdefullt tillfälle att samla dem som är mest kunniga inom det här området, säger Per Bengtson, ordförande i Roslagens naturskyddsförening.

Medverkande är bland andra Roine Karlsson och Bill Douhan från Roslagens ornitologiska förening som inventerat sjöfågel och Lennart Balk och Lisa Sigg, miljöforskare vid Stockholms universitet. Seminariet är öppet för allmänheten. Företrädare för de politiska partierna i Norrtälje är också inbjudna.

Under seminariet kommer naturskyddsföreningen också att berätta om projektet med så kallad E-hus. Det är holkar för ejdrar som i dag satts upp av Magalena Rinaldo och Roine Karlsson i Furusundstrakten.

– Inspirationen kommer från Norge där man gjort det här i flera år, säger Per Bengtson.