Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart ska Norrtäljeborna ha lika bra vård

Tiohundra AB har haft ekonomiska problem alltsedan Tiohundraprojektet körde igång 1 januari 2006. I princip har kommunen och landstinget varje år fått gå in och täcka underskott i verksamheten.

Så här kan det inte fortsätta. Det gör till exempel att Tiohundra AB:s personal tvingas leva under ständiga sparkrav. Kommun- och landstingspolitikerna måste därför se till att sjukvårds- och omsorgsnämnden och Tiohundra AB har tillräckligt med pengar i sina ordinarie budgetar.

Det är därför bra att Norrtälje kommun har beslutat att öka anslagen till sjukvårds- och omsorgsnämnden för de kommande åren. På dagens kommunstyrelsemöte behandlas ett förslag om att ge sjukvårds- och omsorgsnämnden 20 miljoner extra för både 2014 och 2015. Och detta utöver den uppräkning med 54 miljoner kronor som nämnden fick redan i budgeten.

Allt pekar också på att även landstinget kommer att öka anslagen till sjukvårds- och omsorgsnämnden och Tiohundra AB. I september i fjol beslutade nämligen landstingsfullmäktige att låta analysera kostnaden för sjukvården för dem som bor i Norrtälje kommun jämfört med för landstinget i övrigt. Analysen visar, som finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) skriver i en debattartikel i dagens Norrtelje Tidning, att kostnaderna per Norrtäljebo är 1 300 kronor lägre än för de övriga som bor i Stockholms län. Det motsvarar totalt 74 miljoner i lägre kostnad.

Till detta kommer att Norrtäljeborna är äldre än i länet i övrigt. I Norrtälje är 6,0 procent av befolkningen över 80 år jämfört med 3,9 procent i länet i övrigt. Eftersom äldre i genomsnitt kräver mer vård innebär det att Norrtälje kommun är ännu mer underkompenserad när det gäller vårdkostnader.

Det här tycks landstingsledningen ha tagit till sig, och även om Torbjörn Rosdahl inte anger några summor i sin debattartikel, är det tydligt att han är beredd att höja anslagen till sjukvården i Norrtälje. Det borde innebära att han säger ja till de 36 miljoner i ökade anslag för 2014 som sjukvårds- och omsorgsnämnden har begärt av landstinget, 14 miljoner till nämnden och 22 till Tiohundra AB.

Det är bra om Tiohundra AB nu får en budget som gör att man slipper tigga pengar i varje år. Det är också bra att det nu blir en mer rättvis fördelning av sjukvårdspengar inom landstinget, så att de i Norrtälje kommun får lika bra vård för sin landstingsskatt som alla andra i Stockholms län.

Att alla i länet har lika bra vård borde vara en självklarhet. Därför måste man fråga sig varför analysen av sjukvårdskostnaderna inte gjorts tidigare. Beror det på landstingsledningens ointresse för Tiohundraprojektet eller på att kommunledningen struntar i vårdfrågor? Oavsett orsak har det medfört att Norrtäljeborna fått sämre vård än i övriga länet. Det var verkligen inte syftet med Tiohundraprojektet.