Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista rullen för PM 3

I går tystnade PM 3 vid Hallsta pappersbruk för gott. Klockan 11.09 tryckte maskinföraren Karl Malm på stoppknappen. Nu packas maskinen ner och kanske får den en ny framtid.

Annons

HALLSTAVIK. En dyster stämning blandad med vemod vilade intill PM 3 i går förmiddag då den sista pappersrullen tillverkades. Maskinen klarar inte av att konkurrera på marknaden längre.

– Den kräver alldeles för mycket underhåll, säger Andreas Bjurman som är sektionschef vid PM 3.

Beslutet att stänga maskinen har länge varit känt och ingår i den omstrukturering som görs vid bruket och som innebär att 230 anställda mister jobbet.

Samtidigt investeras 200 miljoner kronor i ett projekt om återvinning. Här ska överskottsvärme från maskinerna och massatillverkningen bli till energi som återanvänds i processen.

Cirka 100 anställda har arbetat vid PM 3 och de enheter som har koppling till maskinen. Till exempel rullmaskin och massaförsörjning. Många av maskinskötarna är uppsagda, andra får nya arbetsuppgifter.

– Det är jättejobbigt för folk, arbetslag splittras, många mister sitt jobb, säger Pappers lokale ordförande, Aleksandar Srndovic, som kommit till PM 3 för visa sin delaktighet i sorgen som drabbar medlemmarna. Trots allt har har han förståelse för att PM 3 stängs eftersom den inte kan konkurrera på marknaden längre.

– Men vi har ingen förståelse för hur bruket hanterat uppsägningarna. Företaget har inte tagit ett socialt ansvar. De som närmar sig 60 år fick inte någon ekonomiskt ersättning, säger Srndovic.

Han tror dock bruket har en ljus framtid för sig.

– Vi kommer bli världsledande på de tre produkter vi har kvar, säger han.

Maskinföraren Karl Malm har jobbat vid PM 3 sedan 1984. Då gick det 16 personer på ett skiftlag. De senaste åren har siffran varit 9. Själv blir han kvar vid bruket, men han ser nu många av sina arbetskamrater bli arbetslösa. Eller så hamnar de på andra jobb i bruket. Han tycker det är mycket sorgligt.

– Men bruket måste göra det här för att överleva, säger Malm.

Efter stängningen av PM 3 i går påbörjade personal rengörning och städning av maskinen. Därefter packas maskinen ner för att säljas. Enligt Andreas Bjurman finns det flera icke europeiska spekulanter.

– Men inget beslut har fattats, säger han.

Nedskärningarna av personal vid bruket pågår för fullt och anställda får sluta i omgångar.

Stängningen av PM 3 medför att cirka 100 personer kommer att göra sin sista arbetsdag vid bruket 7-8 november och i maj 2014 droppar ytterligare 100 personer av.