Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista mjölkkon har lämnat Sättra

I måndags morse var det sista mjölkningen hos makarna Leif och Anne-Louise Eriksson på deras gård i Sättraby. Därmed är ett åtta generationer långt kapitel i släktens historia över.

1757 föddes Leif Erikssons anfader Erik Jansson. Han och hans maka Stina Jansdotter var de första bönderna i släkten på gården i Sättraby. 1982 – åtta generationer senare – tog Leif och Anne-Louise Eriksson över. Två år därefter stod den nya ladugården som hade plats för runt 30 mjölkkor, klar. Då ansågs den vara stor.

– Större fick vi inte bygga då 1984. Nu får man bygga hur stort som helst, säger Leif Eriksson som konstaterar att i dag är en besättning på 32 djur alldeles för liten för att vara lönsam.

Men makarna har klarat ekonomin tack vare att de inte har behövt göra alla investeringar på en och samma gång, så som unga bönder på nystartade gårdar måste göra i dag. Och kanske hade de fortsatt några år till, båda är 63 år, men att vara bonde är både slitsamt och smutsigt. Kroppen tar stryk.

– Man börjar bli ganska sliten, säger Leif Eriksson som drabbats av lungsjukdomen kol trots att han aldrig rökt.

– Så de senaste åren är det jag som mjölkat, säger Anne-Louise Eriksson.

Men det är inte utan vemod som de tagit beslutet att ställa om till köttproduktion. Gården var den sista i byn som hade kvar sina mjölkkor.

– Det är klart att det är vemodigt. Kor har man ju alltid haft här. Förr var det kor överallt, säger de.

Lika vemodigt är det att de flesta kor kommer att gå till slakt. Det finns få köpare av mjölkkor i dag då de flesta ställer om till dikor och köttproduktion.

– Det är överproduktion. Det har varit problem att få tag på köpare, säger Leif Eriksson.

Men några av derars mjölkkor kommer ändå att få ett nytt hem hos andra bönder, berättar makarna. Och helt tomt på djur blir det alltså inte i ladugården. Under det senaste året har mjölkkorna inseminerats med köttdjursraser. Nästa sommar slipper de nya kalvarna mjölkersättning. De får dricka upp kons mjölk själva.

Makarnas gård i Sättraby består egentligen av två granngårdar i Sättrabys urgamla bykärna.

– Min farfar och hans bror hade varsin gård som sedan slogs ihop, säger Leif Eriksson.

Byn har kvar den struktur, med gårdarna tätt ihop och med åkrarna runt omkring byn, så som de flesta svenska byar såg ut före laga skiftet 1827. Äldsta huset är från 1700-talet, deras egen huvudbyggnad är från 1915. Och de flesta gamla byggnader på gården är byggda för att kunna stå kvar i många generationer. Byggnaderna har bastanta stengrunder och väggar av stora stenblock som passats in i varandra.

Men vad hjälper det när tiderna förändras.

– I dag måste man ha 100-150 kor om det ska gå ihop. Minst, säger Leif Eriksson.