Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista droppen för J E Johansson

NT:s Reidar Carlsson kommenterar Socialdemokraternas uppmaning att ta time out till Jan Emanuel Johansson.

Annons

Jan Emanuel Johansson har dragits inför domstol. Han är åtalad för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Enligt åklagaren har Jan Emanuel Johansson köpt badkar och kök via sitt företag men installerat detta i sin privata bostad.

Åtalet har fått hans partikamrater att agera. Ledningen för Norrtälje arbetarekommun vill att han tar ledigt från sitt fullmäktigeuppdrag tills rättsprocessen ”fått ett slutgiltigt avgörande”. Man tror nämligen att rättsprocessen kan skada partiet.

Jan Emanuel Johansson vägrar. Han nekar till brottet. Han tycker inte att han gjort något fel och vill därför inte ”ta ledigt” från sina politiska uppdrag.

En mycket viktig princip i ett rättssamhälle är att man skall betraktas som oskyldig till dess man är dömd. Detta måste även gälla för politiker. Därför finns det principiellt sett ingen anledning för en politiker att ta ”time out” eller ”ledigt” bara för att han eller hon ställs inför rätta.

I vissa fall blir det dock ohållbart för politiker att behålla sitt uppdrag innan dom fallit. Det gäller till exempel vid åtal för grövre brott eller om politikern har uppdrag som har anknytning till brottet eller till rättsväsendet. En brottsåtalad politiker kan till exempel inte sitta som nämndeman, på samma sätt som en politiker som grips för rattfylla eller sex-övergrepp inte kan sitta i socialnämnden under rättsprocessens gång.

Något liknande gäller dock inte för Jan Emanuel Johansson. Det är därför svårt att se varför han skall behöva ta ledigt från kommunfullmäktige medan rättsprocessen pågår. Dessutom är den här typen av rättsprocesser ofta utdragna, vilket kan innebära att han tvingas vara borta från sitt uppdrag under lång tid.

Det här inser säkerligen också ledningen för Norrtälje arbetarekommun. Även om socialdemokrater tycker att det är viktigt att betala skatt, kan man därför anta att det ligger mer bakom uppmaningen till Jan Emanuel Johansson än bara det aktuella åtalet, till exempel hans mycket lönsamma företagsförsäljningar. Åtalet för skattebrott är droppen som fått bägaren att rinna över för arbetarekommunens ledning. Man känner att man måste markera för att skadan på partiet inte skall bli alltför stor.

Det här innebär dock att man stadfäster en toleransnivå som är väldigt låg. Om Jan Emanuel Johansson uppmanas att ta ledigt från sina uppdrag måste samma uppmaning riktas till alla socialdemokrater som har kommunala uppdrag och ställs inför rätta, oavsett vilket brott de anklagas för. Frågan är också vad som gäller för de socialdemokrater som fälls för till exempel fortkörning. Måste de avgå?

Kraven på politiker skall vara höga. Men de kan inte vara hur höga som helst. Även politiker måste få göra mindre misstag. Och även politiker måste få driva företag, trots att de då riskerar att kunna bli åtalade för skattebrott.