Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SFI kan bli en del av komvux

Regeringen vill skrota svenska för invandrare, SFI, som egen skolform och låta den bli en del av den kommunala vuxenutbildningen.

Annons

Under tisdagen överlämnar regeringen lagrådsremissen individualisering och integration. Där förslås att SFI avvecklas och görs till en del av kommunala vuxenutbildningen. Orsaken är att regeringen anser att SFI inte är tillräckligt individanpassat.

– Genom att lyfta in SFI i kommunal vuxenutbildning blir det lättare att anpassa svenskundervisningen efter varje elev och att kombinera studierna med praktik och arbete, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT.

Det här tycker Heinz Glöckler, verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildningen i Norrtälje, är en bra idé.

– Förra året kom en statlig utredning om SFI som lyfte den problematik som finns. Den här lagrådsremissen bygger mycket på de slutsatserna, säger han.

– Det är positivt att man tittar på individnivå och ser hur varje person ska bli anställningsbar.

2011 beslutade Norrtälje kommun att lägga ut SFI-undervisningen på entreprenad. I dag är det Utbildningsborgen, som är en del av Hermods AB, som driver SFI. Deras avtal går ut i juni 2015 och utbildningsnämnden ska påbörja en ny upphandling.

– Jag har bett nämnden att en utomstående expert ska ha den statliga utredningen som grund för upphandlingen, säger Glöckler och fortsätter.

– Vi måste anpassa oss efter det som komma skall.

NT har utan resultat sökt ansvariga på Hermods AB.