Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex lodjursfamiljer kan finnas i Norrtälje

Av vinterns planerade totaltäckade spårinventering av lodjur blev intet. Snön låg kvar alldeles för kort tid. Men sex familjer kan ha etablerat sig i kommunen.

Det milda vädret och de dåliga spårförhållanden som rådde i vinter gjorde att det inte blev något av den totalinventering av lodjursstammen som planerats i de norra delarna av Stockholms län under det här året.

Däremot har Svenska jägarförbundets Stockholmsavdelning gjort en sammanfattning av de rapporter som kommit in från allmänheten samt de spårningar som länsstyrelsen ändå genomfört i vinter.

Den visar att det finns minst tre familjegrupper i Norrtälje kommun.

En grupp finns i Tärnanområdet, det vill säga i gamla vargreviret. En grupp finns på Väddö i ett område som benämns Havsängen.

Även en spårning väster om Hallstavik, i Gråska, och en spårning norr om Hallstavik visar på två olika familjegrupper. Man tror att detta är två olika grupper, bland annat eftersom de innehåller olika antal ungar.

”Men vi har inte fått tillfälle till särskiljning så dessa kommer att grupperas ihop”, skriver Jägarförbundet på sin hemsida.

Dessutom finns det rapporter om att en familj siktats i Sika söder om Norrtälje och en någonstans mellan Edsbro och sydvästsidan av Erken. Därmed kan det finnas upp till sex familjegrupper i kommunen.

Under förra vintern bedömde länsstyrelsen att det fanns ungefär 15-20 lodjur i hela länet.

Det är Viltskadecenter som står för den slutgiltiga bedömningen av antal familjegrupper. Det kan dröja länge innan deras arbete är färdigt.