Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sevärdheterna vi väljer

Machu Picchu har återigen utsetts till en av världens främsta sevärdheter. Men alla landmärken i topp tio är inte lika kända.

Annons

Den forna inkastaden i Peru lockar varje år mängder av turister och är ett självklart resmål på mångas önskelista. Nu har sevärdheten återigen utsetts till världens främsta, i Trip Advisors omröstning bland sina användare.

Men alla toppsevärdheter är inte lika välbesökta. Har du till exempel varit i Gettysburgs nationalpark? Eller i Kristus frälsarens katedral i Moskva?

Tvåa på listan hamnar Sheikh Zayed-moskén, i Abu Dhabi, där över 40 000 människor får plats att be. Det beundrade mausoleet Taj Mahal i Agra hamnar på en tredjeplats och Stora moskén i Cordoba kommer därefter. Det är gott om religiösa byggnader i topp fem, och på femte plats har man utsett St Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Inga pyramider

Andra sevärdheter på listan är till exempel Angkor Vat och Bayontemplet i Kambodja, samt Dubrovniks stadsmurar.

Reseföretaget har också utsett världens finaste park, och det är Stanley Park i kanadensiska Vancouver som hamnar i topp.

Förvånande nog hamnar pyramiderna i Giza, Egypten, inte ens bland topp 25 bästa sevärdheterna. Och när de amerikanska sevärdheterna rankas hamnar varken frihetsgudinnan eller Grand Canyon i topp tio.