Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sevärdheterna svenskarna drömmer om

Att se och uppleva saker på semestern är viktigt för de flesta. Här är sevärdheterna som ligger högst upp på svenskarnas så kallade "bucket list".

Grand Canyon är denplats utanför Europa somsvenskarna helst vill besöka. På andra och tredje plats kommer Stora barriärrevet och Kinesiska muren.Det framgår av en undersökning gjord av resebyråkedjan Ticket.

-Att Grand Canyon hamnade i topp var inte oväntat. Svenskarnas USA-feber håller i sig, och att bila i USA är väldigt populärt just nu, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Förändring på gångVad man anser vara intressant att se på resan varierar något mellan kvinnor och män. Taj Mahal och Frihetsgudinnan visade sig till exempel vara merintressant för kvinnorna än för männen. Männenlockades mer avYosemite National Park och Himalaya. Den sevärdhet som fick minst röster var Gyllene Pagoden i Burma, men Maria Gertell tror att resultatet blir ett annat om man genomför undersökningen om fem år.

-Intresset för Burma har ökat markant sedan landet öppnades för turism, säger hon.

Hela listan

1. Grand Canyon, USA: 39%

2. Stora barriärrevet, Australien: 38%

3. Kinesiska muren, Kina: 37%

4. Niagarafallen, Kanada/USA: 33%

5. Machu Picchu, Peru: 29%

6. Frihetsgudinnan, USA: 23%

7. Pyramiderna, Egypten: 21%

8. Yosemite National Park, USA: 18%

9. Taj Mahal, Indien: 18%

10. Klippstaden Petra, Jordanien: 17%