Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sensationen ett faktum: Tullberg sköt hem guldet i VM

Marcus Tullberg gjorde sitt livs tävling och tog hem guldet i coltklassen i VM i engelsk sporting. Efter två dagars tävling var sensationen ett faktum och 14-åringen fick ställa sig högst upp på pallen i brittiska Churchill. – Jag är väldigt glad, säger Marcus efter hemkomsten.

Svenska landslaget åkte förra veckan till Churchill utanför London med fem skyttar till VM i engelsk sporting. En av dem skulle komma hem med en medalj runt halsen och det var Marcus Tullberg, som på måndagseftermiddagen anlände till Arlanda.

– Det blev lite sömn inatt och flyget var försenat, så just nu är vi väldigt trötta, men nöjda, säger Marcus pappa Sven-Olov på telefon från Arlanda.

De kan se tillbaka på en helg som slutade med succé. Marcus gjorde sitt första VM i engelsk sporting och sin allra första tävling för svenska sportinglandslaget.

I coltklassen high gun ställdes han mot de allra bästa sportingskyttarna upp till 16 år, däribland hemmanationens toppnamn. Första tävlingsdagen på lerduvecentret E.J: Churchill slutade med en delad fjärdeplats för Marcus, på 78 träffar av 100 duvor med ledaren uppe på 85.

– Det var bra väder och tävlingen var varierad med lätta och svåra duvor, upp till 50 meters avstånd, berättar Sven-Olov.

På söndagen väntade ytterligare 100 duvor under den avslutande delen och svårighetsgraden höjdes. Tävlingen skulle utveckla sig till en rysare där Tullberg tidigt gick upp på pallplats och närmade sig förstaplatsen med starkt skytte.

– Marcus var lite piggare på söndagen och orkade lite mer, han sköt väldigt bra.

Trots svårighetsgraden träffade

Tullberg 81 duvor av 100 och det skulle senare visa sig vara bäst av samtliga 18 deltagare. Och inte nog med det, med 159 träffar totalt var guldet ett faktum för Roslagens Jaktskytteklubbs stora talang. Tullberg hade vunnit klassen tre träffar före britterna Will Fenner på andraplatsen och åtta träffar före bronsplacerade Brody Woolard.

– Det känns jäkligt roligt med guldet, vi hade hoppats på en pallplats inför tävlingen men att vinna guld i den konkurrensen trodde vi skulle bli svårt. Marcus har haft högre träffar i Sverige men det var väldigt starkt att skjuta så bra på den här nivån och när det gällde som mest.

Det är osäkert

om någon svensk tidigare coltklassen i VM som 14-åring men det går nog att påstå att Marcus Tullberg skrivit svensk sportinghistoria.

Efter guldet i engelsk sporting väntar nu utmaningar i fitasc sporting för Marcus.

– Till helgen kommer Marcus vara med i ett landslagstest i Grästorp i fitasc sporting och sedan väntar juniorklassen i VM i fitasc sporting i juli i Italien.