Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seglare kan få betala hög nota för sanering i hamnen

En del av gifterna i marken längst ut i Norrtälje hamn ser ut att komma från Norrtälje segelsällskaps båtar. Sällskapet ska därför vara med och betala för saneringen, anser kommunen.

Marken längst österut i hamnen tillhör den sista etappen i bygget av Norrtäljes nya stadsdel. Men innan någonting kan byggas här måste marken grundligt saneras från arsenik, bly, PCB och flera andra giftiga ämnen som ligger samlade i marken.

Området är lika stort som två fotbollsplaner, och har använts som uppställningplats för båtar sedan 1960-talet. Innan dess var det en avfallsdeponi. 1993 flyttade Norrtälje segelsällskap in och blev kvar ända till i höstas, då de fick maka på sig för projekteringen av Norrtäljes nya stadsdel.

Enligt en rapport från miljöanalysföretaget Ramböll består gifterna i marken till en del av färgrester och sådana bekämpningsmedel som används eller tidigare har använts för att impregnera båtar. Det kan därför antas att gifterna har med segelsällskapets verksamhet att göra. Arrendekontraktet mellan Norrtälje kommun och segelsällskapet slår fast att arrendatorn ska ersätta skador som orsakas på egendomen.

Men mycket tydligare än så är det inte, och frågan är väl om någon tänkte på saneringskostnader när kontraktet skrevs i september 1993. Kommunen vill ändå att Norrtälje segelsällskap ska ta en del av den totala kostnaden på omkring 30 miljoner kronor.

– Ja, lite grand i alla fall, eftersom ytan också har fått gifter från bottenfärger som måste tas om hand. Det är en utökad kostnad, säger Tobias Arvidsson, samhällsbyggnadsdirektör vid Norrtälje kommun.

Hur mycket kommunen vill att Norrtälje segelsällskap ska betala är ännu inte bestämt, men 800 000 kronor har varit på förslag. Det kommer sannolikt att räknas ner.

– Jag försöker komma fram till någon slags lösning och hade uppfattat att 800 000 låg i deras härad. Men det är ju en förening som inte har så mycket pengar att röra sig med, så vi kommer att ta en större del. Å andra sidan kan man inte skapa ett prejudikat om att man kan smutsa ner hur som helst och så betalar kommunen, säger Tobias Arvidsson.

Han berättar att ett ytskikt på minst en halvmeter jord kommer att behöva schaktas bort från olika delar av båtuppställningsplatsen. Det giftiga avfallet ska sedan transporteras till en särskild förvaringsplats.

NT har varit i kontakt med Norrtälje segelsällskaps ordförande Thomas Kerttu, som inte vill kommentera ärendet medan förhandlingar fortfarande pågår.