Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se hip hopens New York

Har du redan sett Frihetsgudinnan och Empire State Building? Ta
en guidad tur till hiphopens New York. Musikkulturen som föddes på
en bakgata i Bronx och som firar 40 år i år.

Annons

Bussen bromsar in utanför 1520 Sedgewick Avenue i östra Bronx. För den oinvigde är det ett vanligt bostadshus i rött tegel, men här skrevs musikhistoria den 11 augusti 1973. Det var kvällen då DJ Kool Herc höll sitt första block party med rappare, dj:s, breakdansare och graffitimålare på plats samtidigt. Den första hiphopfesten.

- Jag bodde bara ett kvarter bort. När jag berättar det frågar alla "Var du där, var du där?" Men jag var inte bjuden! säger vår guide med ett bullrande skratt.

Passionerat

Vi är mitt inne i Hush Hip Hop Tour - en fyra timmar lång guidad tur till ett New York man inte hittar bland sevärdheterna kring Times Square. Värd för dagen är Grandmaster Caz, en av de första New York-rapparna, som med passion delar med sig av sin kunskap om hiphopens födelse. Jay-Z:s låt Empire state of mind strömmar ur de skrälliga högtalarna när vi stannar till vid begravningsbyrån där den legendariska rapparen Notorious B.I.G:s sista vaka hölls. Grandmaster Caz pekar ut gathörn i Harlem där andra kända rappare skjutits ihjäl och vi kliver ur bussen vid klassiska Apollo Theatre vars amatörkvällar blev starten på karriären för både James Brown, The Jackson 5, Stevie Wonder och Aretha Franklin.

- Det här är klassisk mark, säger han och pekar på plaketten med Michael Jacksons namn som gjutits in i trottoaren.

Personligt

Detta är dock ingen guidad tur för blyga violer. Det ryms bara 15 personer i bussen och Grandmaster Caz ställer personliga frågor till alla deltagare och uppmanar oss att komma fram och rappa. Vi får en breakdancekurs av en äkta b-boy och jag gissar att det ilar i magen på fler än mig när det är dags att gå in i ringen och göra sin freestyle - det vill säga dansa fritt medan alla andra klappar och hejar på.

Viktig historia

Dagen avslutas med sen lunch på Manna's soulfoodrestaurang i Harlem. Enkel bricklunch med plastbestick, buffé och pris per hekto, men jösses vad gott. Jerk chicken, mash, sweet potato och cole slaw.

I dag är hiphopkulturen spridd över hela världen, och omsätter miljontals kronor, kanske till och med miljarder. Men Grandmaster Caz påpekar att det en gång i tiden var ett av få sätt för unga afroamerikaner i utsatta områden att komma bort från våld och droger.

- Lägg nu upp bilder på Facebook, Twitter och Instagram. Hjälp oss att sprida gospeln om denna viktiga del av musikhistorien, säger han innan han ställer upp på bilder med alla turens deltagare.

Fakta/New York

Hush Hip Hop Tours

+ Erbjuder guidade turer, både till fots och i buss, kringManhattan, Harlem och Bronx.

+ Startade 2002. Målet är att sprida kunskapen om hiphopens rötteroch afroamerikansk kultur.

+ Lär deltagarna om hiphopens födelse och fyra element: dj:ing,rap, breakdance och graffiti.

+ Bland guiderna finns hiphoplegender som Grandmaster Caz, KurtisBlow, Raheim och Reggie Reg.

+ Läs mer och boka på http://hushtours.com (TT)

Hiphopkultur på film

Wild style

Krush groove

Beat street

Breakdance the movie

Do the right thing

(TT)

Fler udda guidade turer i New York

Gospeltur i Harlem: http://www.harlemspirituals.com/harlem-gospel-tours.phpRundtur med Sex and the city-tema: http://onlocationtours.com/tour/sex-and-the-city

Dessertpromenad på Manhattan: http://www.greatnewyorktours.com/gnyt/the-cupcake-tour-of-new-york.htmlMaffiatur i Little Italy och Chinatown: http://www.nycgangstertours.com(TT)