Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD skrämmer och sprider fördomar

Sverigedemokraterna storsatsar i årets EU-val. Valbudgeten är 15 gånger större än vid EU-valet 2009.

Tanken bakom satsningen är säkerligen att ett bra resultat i EU-valet skall ge partiet medvind i riksdagsvalet i höst. För EU-parlamentsplatsen i sig kan knappast vara så intressant, eftersom Sverigedemokraterna är hårda EU-motståndare. Eller så är det de pengar som en parlamentsplats ger, som partiets ledning är ute efter.

Nu verkar det inte bli så stora framgångar. Enligt de opinionsmätningar som hittills gjorts skulle Sverigedemokraterna få 4-5 procent. Även om det kan ge ett mandat är ett så lågt resultat inte det lyft som Sverigedemokraternas ledning hoppats på.

En viktig anledning till de låga siffrorna är att många av Sverigedemokraternas väljare inte tänker rösta. Därtill kommer att partiets kandidater är färglösa och verkar okunniga. Detta är troligen en medveten strategi: kandidater som är ”vanligt folk” skall locka de väljare som är emot etablissemanget.

Frågan är doc k om detta är en bra strategi. När partiets toppkandidat i EU-valet, Kristina Winberg, i fredags hade torgmöte på Stora torget i Norrtälje hade hon till exempel ingenting att säga om vad hon tänker uträtta i EU-parlamentet om hon blir vald. Istället gav hon, på samma sätt som partiledaren Jimmie Åkesson, som också deltog vid torgmötet, en totalt svart och ofta helt lögnaktig bild av EU-samarbetet och av de effekter som samarbetet medför. Hon hävdade till exempel att det snart inte kommer att finnas några svenska lastbilschaufförer i Sverige, eftersom EU-chaufförer kommer att ta alla arbeten. Det vet hon ingenting om, utan det är ren skräckpropaganda, avsedd att skrämma och att sprida fördomar.

Jimmie Åkesson och Kristina Winberg möttes av många motdemonstranter på Stora torget, som till en början störde torgmötet med talkörer som ”inga rasister på våra gator”. Det är förståeligt och bra att många visar sitt avsky mot Sverigedemokraterna, men det måste ske på ett sätt som gör att mötes- och informationsfriheten inte hotas. I annat fall gynnas bara Sverigedemokraterna, eftersom de kan fortsätta att sprida myten om att vara offer.

Europaparlamentet har stor makt, och det är mycket viktigt vilka personer som där representerar Sverige och svenska väljare. Därför är det bara att hoppas att Kristina Winberg eller någon annan okunnig sverigedemokrat inte tar plats i Europaparlamentet.

Men inte bara därför. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, med en värdegrund som bygger på fördomar, rädsla och hat och på att ställa grupper mot varandra. Om Sverigedemokraterna kommer in i Europaparlamentet kommer man att stärka dessa grupper där, och därmed göra det svårare att samarbeta i Europa. Och vad Europa just nu behöver är mer samarbete, och mindre hat.