Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schibbye och Persson till Norrtälje

Deras bok har sålts i hundra tusen exemplar. Tisdag den 29 april kommer Martin Schibbye och Johan Persson till Norrtälje och berättar om tiden i Etiopien.

– Det sista vi gjorde när vi lämnade fängelset var att lova att berätta vad vi sett, säger Martin Schibbye.

Han har nyligen kommit hem från en resa till Sydafrika, där han bland annat var med och diskuterade pressfrihetsfrågor.

Situationen för journalister har knappast blivit bättre sedan han och Johan Persson greps i etiopiska Ogadenprovinsen, dit de rest för att rapportera om situationen i det slutna området.

– Alla grundfrågorna finns kvar. Ogadenprovinsen är fortfarande stängd, Nordea har köpt in sig i Africa oil och det finns fler fängslade journalister, säger Martin Schibbye.

Dessutom har våldet mot journalister ökat, med mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner i Afghanistan som ett tydligt exempel.

– Något har hänt i synen på journalister. Det finns aktörer som har lärt sig att det lönar sig att tysta journalister, det är en effektiv censur.

– Det som hänt efter mordet på Nils Horner är att man har slutat skicka journalister till Afghanistan, de mörka krafterna har vunnit, säger Martin Schibbey.

Tisdag den 29 april kommer han och Johan Persson till Roslagsskolan för att berätta om tiden i Etiopien; erfarenheter som de skildrar i boken 438 dagar, som kom ut i höstas. Tio kronor från varje bok går till Kalityfonden, som stöttar fängslade med mat och mediciner.

– Mottagandet av boken känns hoppfullt, det visar att det finns ett intresse för journalistik och situationen på Afrikas horn. Det är fantastiskt i en tid när man talar om journalistikens kris, säger Martin Schibbye.

De båda journalisterna benådades i september 2012 och skrev sedan sin bok, med utgångspunkt från den dagbok Martin Schibbye fört i fängelset. Nu är de igång med andra uppdrag. Martin Schibbye är bland annat redaktör för en säkerhetshandbok för journalister som tagits fram i samarbete med Unesco och presenteras nästa vecka.

– Det är ett sätt att göra något konstruktivt. Jag är ännu mer övertygad om vikten av journalistik, säger han.

Samtidigt fortsätter Martin Schibbye och Johan Persson att samarbeta.

– Vi har gemensam vårdnad om Etiopien. Att vi var två var nyckeln till att vi klarade oss, ensam är inte stark.

Uppmärksamheten har gett dem en röst i debatten.

– Vi har fått en plattform att förvalta, vi har ett ansvar att göra något av den plattformen.

Journalisterna pratar den 29 april, klockan 19 i Roslagsskolans aula.

Martin Schibbye/Johan Persson

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogadenprovinsen den 1 juli 2011. De anklagades för terroristbrott och hamnade efter en tid i Kalityfängelset, dömda till elva års fängelse.I september 2012 benådades de.

I oktober förra året gav de ut boken 438 dagar (Offside press), som också gått som radioföljetong i P1.

Tio kronor från varje bok går till Kalityfonden, som hjälper fängslade.

Den 29 april, kl 19, kommer de till Roslagsskolans aula.

Den säkerhetshandbok för journalister som Martin Schibbye är redaktör för presenteras den 6 maj i Stockholm.